albertgonzaleshacker Računalni haker Albert Gonzalez je osuđen i zatvoren na 20 godina zatvora u SAD-u zbog krađe podataka od više od 130 milijuna kreditnih i debitnih kartica.

Jedan sudac je opisao zločin kao

Najveće i najskuplje hakiranje u povijesti SAD-a.

Albert Gonzalez, 28 godina, izjasnio se krivim po tri slučaja prijevare u svom suđenju prošle godine. Gonzalez je bio osuđen na 20 godina za prva dva slučaja u četvrtak, i 20 godina i jedan dan za treći slučaj u petak. Sudac u trećem slučaju je rekao da mu je morao dodati 24 sata, jer zločin je počinio dok je radio za američku tajnu službu kao informatičar sa primanjima od 75.000 dolara godišnje.

Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, Gonzalez se složio da preda 1 miliun dolara koji je zakopao u roditeljski vrt, auto, dijamantni prsten i nekoliko skupih satova.

Gonzalez je optužen prošlog kolovoza, zajedno s dva ruska su-urotnika za hakiranje platnog sustava i trgovaca. Napali su više od 250 američkih kompanija, uključujući procesor plaćanja Heartland Payment Systems, trgovine hrane i piće 7-Eleven, američki supermarket Hannaford Brothers Co.

Gonzalez je otkrio kako da iskoristi SQL injection za napad na iskorištavanje slabosti u plaćanju softverskih programa i pristup podacima, kradući milijune podataka o karticama kupaca.

On je okrivio "svoju znatiželju i ovisnost" za svoje zločine.

Ove kazne su jedne od najdužih ikada izrećenih za zločine hakiranja koje šalju snažnu poruku hakerima širom svijeta da u sprovedbi zakona SAD neće im se dopustiti da upadaju u američke računalne mreže i sustave plaćanja, odnosno nezakonito uzimaju zaštićene identitete,

rekao je Pomoćnik pravobranitelja Lanny Breuer iz Department of Justice.