googleanalytics Google Analytics nudi vlasnicima stranica jednostavan i besplatan način za prikupljanje i analizu detaljnih informacija o njihovim web sajt posjetiteljima. Mnogo ljudi, međutim, ne osjeća se ugodno sa idejom da Google može pratiti svaki njihov pokret na internetu. Uostalom, čak i ako ne koristite neki Google proizvod, i dalje ćete slati osobne podatke o sebi na Google kroz programe kao što je Google Analytics. Prema najavama iz Google Analytics tima, uskoro će mo imati opciju kojom bi isključili praćenje Google Analytics.

Google Analytics tim  želi ponuditi plugin integrisan u globalni preglednik. Također je vrijedno napomenuti da puno korisnika vjerojatno ne zna kako da instalira plugin. Oni korisnici koji se brinu o tome da ih Google Analytics prati, vjerojatno će znati kako to da učine, ali to je vjerojatno u Google-ovom najboljem interesu da detaljno objasni ovaj postupak. Google planira da ove plugin-ove učini dostupne u narednih nekoliko tjedana.

Ako opcija isključivanja Google Analytics postane rasprostranjen fenomen, to bi moglo imati široke i dalekosežne posljedice za vlasnike sajtova. Također će biti zanimljivo vidjeti kako će druge analitičke tvrtke da reagiraju na ovo. Iako je Google Analytics vjerojatno jedana od najčešće korištenih analitičkih usluga, druge tvrtke poput Clicktale, Sitemeter i Woopra također prikupljaju velike količine podataka od Internet korisnika. Oni korisnici koji se žele isključiti sa Google Analytics, sigurno će isto tako željeti da se iskljuće i sa drugih programa.