iphone4g Ljudi gube iPhone svakodnevno ali se ne dešava često da se super-tajni prototip iPhone-a koji još nije ni objavljen javnosti nemarno ostavi na podu lokalne kafane.

Ali upravo se to dogodilo, prema pisanju sa dva različita gadget bloga. To što se desilo firmi kao što je Apple, koja veoma ozbiljno shvata tajnost i bezbednost svojih proizvoda, je uistinu veoma iznenađujuće. Apple čak još uvek nije potvrdio da uopšte postoji iPhone 4G mada je Steve Jobs nedavno rekao da novi iPhone dolazi "ovog leta".

Obično Apple-ov novi proizvod vidimo u Jobs-ovim rukama dok stoji na bini pred publikom, zaluđenicima i novinarima. Veliko je pitanje šta se to desilo sada.

Engadget je objavio fotografiju nečega šta bi mogao biti iPhone 4G, ili sledeća generaciju Apple telefona. Rečeno je da je pronađen na podu bara u San Hozeu, Kalifornija, a davalac je poslao fotografije na gadget blog. Slike su nekako mutne a na slikama se ne vidi kako izgleda upaljen, tako da može biti da je još jedan u nizu lažnih iPhone-a.

Engadget-ov suparnički blog, Gizmodo, takođe je postavio svoje fotografije i video, čini se istog uređaja, iako tvrdi da je dobio od nekoga ko ga je pronašao na podu bara u Redvud Citiju, Kalifornija

Blogger John Gruber kaže da, prema njegovim kontaktima u kompaniji Apple, iPhone 4G navodno se smatra "ukradenim".

Pretpostavljajući da su oba i Engadget i Gizmodo otkrili isti uređaj, postoje neke čudne nedoslednosti u pričama, kao što je nesklad između San Hozea i Redvud Sitija, kao i tvrdnje da uređaj radi, ali ne prikazuju slike o tome.

Apple nije davao nikakve komentare na sve ove priče i fotografije.

A moguće je da je sve ovo učinjeno namerno. Apple je poznat po tome da daje netačne informacije različitim zaposlenim ili drugih partnerima da bi otkrili od koga cure informacije. A moguće je i da je Apple sve ovo uradio da bi dobio povratne informacije od korisnika.

UPDATE:

Potvrđeno je da se radi uistinu o pravom iPhone-u i da ga je radnik Applea stvarno izgubio u njemačkom baru. Pronalazač je prepoznao da se radi o nečem vrijednom i “prodao” je uređaj uredniku Gizmonda za $5,000, koji su onda objavili nekoliko priča a cijeli istorijat ove afere možete pročitati izravno na Gizmondo blogu. Apple je nakon toga tražio da im se prototip vrati.