yahoo1 Yahoo će uskoro mijenjati način statusnog ažuriranja i socijalne agregacije kako bi olakšali korisnicima da slijede druge ljude. Ali događaji koji su pogodili Google (lansiranjem Buzz) i Facebook (dašavanja oko promjene privatnosti) Yahoo ne zanemaruje i oni sada posebice vode brigu da objasne kako će točno promjene utjecati na prava korisnika na njihovu privatnost i to sve prije nego što promjene stupe na snagu.

Trenutno da bi vidjeti statusna ažuriranja drugih u Yahoo Mail, morate imati međusobna praćenja, što znači da su se obje osobe složile da su "prijatelji". Tada možete vidjeti korisnikovo Yahoo statusno ažuriranje kao i ažuriranje usluga treće strane koje oni imaju dodane na njihov Yahoo profil. U novoj verziji međusobna praćenja više neće biti uvjet. Dakle, kao kod Twitter-a, korisnik može pratiti tkoga god želi.

To zapravo i nije dramatična promjena za Yahoo jer korisnici mogu na taj način da slijede druge na temelju Yahoo Messenger. Ali, Yahoo viši direktor za projekt menadžment Cody Simms kaže da na temelju podataka koje je Yahoo prikupio do sada, oni misle da će doći do masovnog korisničkog usvajanja.

Yahoo će također predložiti automatsko praćenje nekih korisnika na temelju unaprijed definisanog algoritama koji prati vaše ponašanje, ko su prijatelji vaših prijatelja, itd. Yahoo-ov šef Privatnosti Anne Toth, koja je sa Yahoo od 1998 godine, kaže da neće biti iznenađenja za korisnike što se tiče privatnosti, koji mogu izabrati da ukljuće dijeljenje, isključe ga ili preciznije urade postavke.

Jednu značajku je Yahoo izostavio a to je mogućnost da vidite tko sljedi koga i koga vi slijedite a to bi trebalo osigurati dodatnu privatnost, kaže Toth.

yahoo2