seo Optimizacija web sajta je veoma bitna iz mnogo razloga a ovdje je popis čimbenika koji utječu na vaš rank na Google, Bing, Yahoo i drugim tražilicama. Većina pobrojanih čimbenika odnosi se uglavnom na Google i djelomično na Bing, Yahoo i sve druge tražilice.

Evo 20 najboljih metoda da dobijete što bolji rank na tražilicama:

Ključne Riječi

1. Ključne riječi u <title> tag-u: Ovo je jedno od najvažnijih mjesta za ključne riječi jer ono što se napiše unutar <title> tag-a prikazuje se u rezultatima pretraživanja kao naslov stranice. On mora biti kratak (6 ili 7 riječi najviše) i ključne riječi moraju biti blizu početka.

2. Ključne riječi u URL: Ključne riječi u URL su velika stvar, na primjer http://onlinetrziste.com/category/online-poslovanje/zarada-na-internetu/, gdje su “online poslovanje” i “zarada na internetu” ključne riječi koje će rangirati dobro na tražilicama. Ako nemate ključne riječi u drugim dijelovima dokumenta, nemojte se mnogo oslanjati ni na ključne riječi u URL-u.

3. Gustoća ključnih riječi u tekstualnom dokumentu: Još jedan vrlo važan čimbenik na koji treba obratiti pažnju. 3-7% glavnih ključnih riječi i 1-2% za ostale ključne riječi je najbolje riješenje. Ako ima više od 10% ključnih riječi u tekstu onda je to sumnjivo i izgleda više kao nadev za ključne riječi nego neki normalno napisani tekst.

4. Ključne riječi u anchor tekstu: Također vrlo važna stvar, osobito za anchor tekst ulaznih linkova, jer ako imate ključne riječi u anchor tekstu u linku koji dolazi sa drugog sajta to se onda smatra dobivanjem poena od strane tih sajtova i ne samo za vaš sajt općenito, već za ključne riječi posebno.

5. Ključne riječi u naslovima (<H1>, <H2>, itd. ): Još jedno mjesto gdje ključne riječi znače mnogo ali pazite da vaša stranica ima stvarni tekst koji se odnosi na tu određenu ključnu riječ.

6. Ključne riječi na početku dokumenta: Također jako bitno, iako ne onoliko kao anchor tekst, naslovi ili title tag-ovi. Međutim, imajte na umu da početak dokumenta ne znači nužno u prvom paragrafu, primjerice ako koristite tablice prvi odlomak teksta može biti u drugoj polovici tablice.

7. Ključne riječi u <alt> tag-u: “Spiders” ne čitaju slike ali čitaju njihove tekstualne opise u <alt> tag-u, pa ako imate slike na web stranici, ispunite <alt> tag sa nekom od ključnih riječi.

Linkovi – unutarnji, ulazni, izlazni

8. Anchor tekst ulaznih linkova: Ovo je jedan od najvažnijih faktora za dobro rangiranje. Najbolje je ako imate ključne riječi u anchor tekstu (kao što je objašnjeno u slučaju ključnih riječi), ali čak i ako to nije slučaj opet je dobro.

9. Porijeklo ulaznih linkova: Osim anchor teksta, važno je i da li je sajt koji linkuje ka vama ugledan ili ne. Općenito, sajtovi sa velikim Google PR smatraju se renomiranim.

10. Linkovi sa sličnih sajtova: Imati linkove koji dolaze sa sličnih sajtova je vrlo, vrlo korisno. To pokazuje da je konkurencija glasovala za vas i da ste vi popularni u vašoj aktuelnoj zajednici.

11. Linkovi sa .edu i .gov sajtova: Ovi linkovi su dragocjeni, jer .edu i .gov web stranice su više renomirane nego .com, .biz, .info, itd..

12. Broj povratnih veza (backlink): Općenito, što više to bolje. No, ugled web stranice koja linkuje na vas je važnija od broja. Isto tako važan je njihov anchor tekst, postoji li ključna riječ u njemu, koliko su stari, itd..

Metatag-ovi

13. <Description> metatag: Metatag-ovi postaju sve manje i manje važni ali ako postoje metatag-ovi koji još uvijek nešto znače onda su to <description> i <keywords> . Koristite <Description> metatag za opis vaše stranice jer se ponekad desi da izađe u rezultatima pretrage.

14. <Keywords> metatag: Metatag treba da sadrži od 10 do 20 ključnih riječi u najboljem slučaju. Nemojte u <Keywords> tag stavljati ključne riječi koje se ne nalaze na stranici, to je loše za vaš rank.

Sadržaj

15. Jedinstven sadržaj: Imati mnogo sadržaja (relevantnog sadržaja, koji je različit od sadržaja na drugim web sajtovima, kako po riječima tako i po temama) je pravi poticaj za vaše stranice na ljestvici tražilica.

16. Učestalost promjene sadržaja: Česte promjene su omiljene kod tražilica. Prava stvar je kada konstantno dodajete novi sadržaj ali nije dobro ako pravite samo manje promjene na postojećem sadržaju.

17. Veličina i oblik slova ključnih riječi: Kada je ključna riječ u tekstu veća u odnosu na druge riječi to je čini vidljivijom pa je stoga važnija od ostatka teksta. Isto vrijedi i za naslove (<h1>, <h2>, itd.), koji obično imaju veća slova od ostatka teksta. Isto važi i za podebljana i kurziv slova (Bold i Italic).

Domen, URL-ovi, web majstorstvo

18. Ključne riječi u URL i nazivu dokumenta: Vrlo važan faktor, pogotovo za Yahoo i Bing.

19. Pristupačnost sajta: Druga ključna stvar koja je često zanemarena. Ako je sajt (ili posebna stranica) nepristupačna zbog neispravnog linka, pogreška 404, lozinkom zaštićenih područja i drugih sličnih razloga, onda sajt jednostavno ne može biti indeksiran.

20. Mapa sajta: Dobro je imati kompletnu i aktuelnu mapu sajta, “Spiders” to obožavaju, bez obzira radi li se o običnoj staroj HTML mapi sajta ili posebnoj mapi sajta u Google formata.

E, sada slijedi nešto što ne bi smijeli da koristite ako želite dobro optimizirani sajt.

20 najlošijih metoda za optimiziranje sajta:

Ključne Riječi

1. Napumpane ključne riječi: Sa umjetno napumpanim ključnim riječima kojih ima više od 10% rizikujete da budete izbačeni sa tražilica.

2. Razrjeđivanje ključnih riječi: Kada optimizirate pretjeranu količinu ključnih riječi, pogotovo onih koje nisu povezane, to će utjecati na performanse svih vaših ključnih riječi, pa čak i one glavne će biti izgubljene (razrijeđene) u tekstu.

Linkovi – unutarnji, ulazni, izlazni

3. Izlazni linkovi ka sumnjivim sajtovima: Za razliku od ulazni linkova, izlazni linkove ka lošim sajtovima mogu vas potopiti. Trebate povremeno provjeravati stanje tih linkova jer ponekad dobri sajtovi mogu postati loši i to je onda loše za vas.

4. Cross-linking: Cross-linking se javlja kada sajt A linkuje na sajt B, sajt B linkuje na sajt C a sajt C linkuje natrag na sajt A. Ovo je najjednostavniji primjer ali je moguća i složenija shema. Cross-linking izgleda kao prikriveno recipročno trgovanje linkovima te se kažnjava.

5. Linkovi od jednog piksela: Kada imate link koji je piksel širok on je nevidljiv za ljude tako da nitko neće kliknuti na njega i to je očit pokušaj da se manipulira tražilicama.

Metatag-ovi

6. <Refresh> metatag: To je način da preusmjerite posjetitelje sa vaše stranice na drugu. Koristite ovo samo ako ste nedavno premjestili svoje stranice na novi domen i zbog toga morate privremeno preusmjeriti posjetitelje. Kada se ovo koristi duže vremena, <refresh> metatag se smatra neetičkom praksom i to može negativno utjecati na vaš rank.

Sadržaj

7. Ilegalan sadržaj: Korištenje tuđeg sadržaja zaštićenog autorskim pravima bez prethodne dozvole ili korištenje sadržaja za promoviranje zakonskih prekršaja može rezultirati da budete izbačeni sa tražilica.

8. Nevidljiv tekst: Kada “Spiders” otkriju da imate tekst specijalno za njih ali ne i za ljude, nemojte biti iznenađeni kaznom.

9. Ogrtač: Ogrtač je još jedna ilegalna tehnika koja uključuje djelomično odvajanje sadržaja jer “Spiders” vide jednu stranicu (visoko optimiziranu, naravno), a svi ostali vide drugu verziju iste te stranice.

10. Ulazne stranice: Izrada stranica koje imaju za cilj da izigraju “Spiders”, da je vaš sajt visoko relevantan a u stvari nije, još je jedan razlog da budete izbačeni sa tražilica.

11. Dupliciranje sadržaja: Kada imate isti sadržaj na nekoliko stranica to neće učiniti da vaš sajt izgleda veći jer dupliciranje sadržaja povlači kazne tražilica.

12. Razdvajanje sadržaja: Sa gledišta marketinga, razdvajanje sadržaja (na temelju IP, vrste preglednika, itd.) može biti dobro ali za SEO to loše jer kada imate jedan URL i različit sadržaj tražilice će se zbuniti oko toga što je stvarni sadržaj stranice.

13. Slabo kodiranja i dizajn: Tražilice kažu da ne žele loše dizajnirane i kodirane stranice, iako ima malo web stranica koje su zabranjene zbog ružnih slika ili lošeg koda, ali kada su stranice loše dizajnirane ili loše kodirane može se desiti da ne budu indeksirane, pa je u tom smislu loše kodiranje i dizajn vam mogu mnogo naštetiti.

Vizuelni dodaci i SEO

14. Početna stranica urađena u Flash-u: Srećom ovoj epidemiji bolesti čini se da je došao kraj. Imati početnu stranicu urađenu u Flash-u (a ponekad i cijele dijelove vašeg sajta) i bez HTML verzije, je samoubojstvo za SEO.

15. Flash: “Spiders” ne indeksiraju sadržaj Flash filmova, tako da ako koristite Flash na svojim stranicama ne zaboravite da uključite tekstualni opis.

16. Okviri: Okviri su vrlo, vrlo loši za SEO. Izbjegavajte da ih koristite osim ako su stvarno neophodni.

17. Slike umjesto tekstualnih linkova: Korištenje slika umjesto tekstualnih linkova je loše, pogotovo kad ne ispunite <alt> tag. Ali čak i ako ispunite <alt> tag to nije isto kao bold-ovani, podcrtani link, tako da treba da koristite slike za navigaciju samo ako je to doista bitno za grafički izgled vaših stranica.

Domen, URL-ovi, web majstorstvo

18. Session ID: Ne koristite Session ID za informacije za koje želite da budu indeksirane od strane “Spiders”.

19. Zabrana u robots.txt: Ako je indeksiranje znatnog dijela stranice zabranjeno, to će se sigurno odraziti i na dio koji nije zabranjen jer će “Spiders” rjeđe dolaziti na neindeksiran sajt.

20. Preusmjerava: Kad se ne primjenjuje pravilno, preusmjeravanja može da vam nanese ogromnu štetu, ciljna stranica se možda ne otvori ili što je još gore, preusmjeravanje se može se shvatiti kao nedozvoljena metoda, jer je posjetitelj odmah odveden na drugu stranicu