facebook_logo Cijela ova stvar oko Facebook Telefona postaje sve čudnija i čudnija. Prvo su počele da kruže priče o projektu a onda je Facebook službeno i oštro to opovrgnuo a sada se pojavio još jedan novi izvještaj o projektu. Ovaj put, Bloomberg izvještava da Facebook radi sa INQ Mobile na izradi dva smartphone-a koji će prvo da se pojave na Europskom trištu a zatim dolaze i u SAD gdje će se potencijalno prodavati putem AT&T. Vjeruje se da ove telefone pokreće Google Android operacijski sustav, ali je vjerojatno u pitanju modificirana verzija sa dubljom Facebook integracijom.

Mi radimo sa INQ već par godina kako bi im pomogli u izgradnji dublje integriranog Facebook iskustva na njihovim mobilnim uređajima. Iako ne možemo govoriti oko njihovih budućih planova razvoja proizvoda, možemo reći da je naše viđenje da bi gotovo sva iskustva bila bolja da su što je moguće više društvenija,

navodi se u Facebook-ovoj izjavi upućenoj Bloomberg-u.

INQ, koji se smatra prvim svjetskim proizvođačem socijalnih mobilnih telefona, 2009 godine je predstavio svoj INQ1, kojem su ugrađene integracije sa Facebook-om, Skype-om, Yahoo-om, Google-om, eBay-om i Windows Messenger-om.

Mobilno tržište se smatra ključnim za tvrtke koje posluju na Internetu. Tu je gotovo 5 milijardi pretplatnika diljem svijeta a za oko 20 posto njih se očekuje da će koristiti uređaje sa bežičnom širokopojasnom konekcijom od kraja 2010 godine, navodi Međunarodna Unija za telekomunikacije.

Facebook neće biti prvi koji pokušava napraviti telefon posebno dizajniran za društveno umrežavanje. U partnerstvu sa Verizon-om, Microsoft je u travnju predstavio social-medijsko orijentiran telefona nazvan Kin koji je uglavnom usmjeren na populaciju od 15 do 30 godina starosti jer ta populacija najviše koristi Facebook, Twitter i YouTube . Pa ipak, Microsoft je zaustavio prodaju nakon samo dva mjeseca usljed kritika na račun telefona kojemu su zamjerali da nedostaju neke ključne značajke i da ne može konkurirati sposobnijim smartphone, kao što su iPhone i uređaji bazirani na Android OS.