google-fiber-for-communities_-think-big-with-a-gig Početkom ove godine, Google je najavio da će krenuti sa uvođenjem vlastite, experimentalne, fiber-optičke mreža za najmanje 50 hiljada domova, možda čak 500 hiljada domova. Google je svo vrijeme primao aplikacija od raznih zajednica širom US, koje je navodile razloge zašto njihov grad zaslužuje da bude dio Google eksperimenta. Danas je Google objavio da se udružio sa Sveučilištem Stanford u izgradnji ultra-brze širokopojasne mreže za sveučilišni Residential Subdivision, skupina od oko 850 nastavnog i drugog osoblja koji imaju svoje domove u sklopu kampusa.

Ovo udruživanje će stanovnicima Residential Subdivision ponuditi Internetu brzinama do 1 gigabit u sekundi, što je kako Google navodi, više od 100 puta brže od one nrzine koju većina ljudi ima danas. Google će početi implementaciju početkom 2011 godine.

Google navodi da je ovaj eksperiment odvojen od procesa odabira zajednice za Google Fiber. Pobjednik ovog izbora bi trebao biti objavljen za nekoliko mjeseci.
Sa ovim malim testom Google želi da se uvjeri da može sprovesti širokopojasnu mrežu na veču skupinu domova. Dakle, u suštini će stanovnici Sveučilišta Stanford bit će pravi mali zamorci nakon kojih će izabrana zajednica imati zasigurno kvalitetniju implementaciju mreže.