0,1425,i=239455&sz=1,00 Na osnovu pregledanih 20 najboljih (i najgorih) premium i besplatnih AntiVirus aplikacija, sada bi trebali da imate bolji uvid a osnovu koga ćete mnogo lakše odabereti onaj koji vam najviše odgovara jer antivirus vam je potreban.

Da ne bi bili zabune, kada kažem “antivirus”, mislim na uslužni program koji štiti protiv svih vrsta zlonamjernog softvera, a ne samo virusa. Trojans, spyware, rootkits, keyloggers, adware, scareware, odgovarajući antivirus mora obraditi sve njih.

Samostalni ili u paketu?
Mnogi ovogodišnji proizvodi nemaju jasnu granicu između samostalnog antivirusa i sigurnosnog paketa. U prošlosti osobni firewall je bio jedan od definiranih paketnih elementa, ali ne više. Postoji potpuno funkcionalan firewall unutar Panda Antivirus Pro 2011. eScan Anti-Virus 11 i McAfee AntiVirus Plus 2011 također nude firewall zaštitu. Norton AntiVirus 2011 ne uključuje kompletan firewall, ali njegova značajka za prevenciju je djelotvornija od mnogim paketnih riješenja. 

Spam filtriranje je još jedna komponenta koja se obično nalazi u paketom riješenju. Spam filter ugrađen u BullGuard Antivirus 10 je razumno točna i neobično korisna u vrijeme postavljanja. eScan također nudi spam filter, ali to nije nešto što bih željeli da postavite za svoj Inbox.

0,1425,i=239454&sz=1,00 BitDefender Antivirus Pro 2011 nudi puno daljinsko upravljanje drugim BitDefender instalacijama preko mreže. McAfee možete nadgledati druge instalacije na daljinu i riješavati probleme. Panda i Norton mogu vas barem obavjestiti kada druga instalacija ima problem, iako oni neće riješiti te probleme na daljinu.

BitDefender uključuje vrlo učinkovit alat za phishing prevenciju. LinkScanner komponenta u AVG Anti-Virus Free 2011 također blokira phishing sajtove, baš kao i McAfee SiteAdvisor. AVG i Norton skeniraju linkove na vašim Facebook stranicama kako bi vas zaštitili od Facebook prevara i virusa. BitDefender i Kaspersky Anti-Virus 2011 provjeravaju vaš sustav radi sigurnosnih propusta, iako BitDefender koncept ide i korak dalje.

Outpost Antivirus Pro 7.0 i BitDefender mogu blokirati prijenos korisnički definiranih osobnih podataka, ova značajka se obično nalazi samo u paketnom riješenju. Ad-Aware Pro Internet Security 8.3, AVG, Kaspersky i McAfee će podesiti performanse sustava i izbrisati tragove korišćenja računala i Interneta. Ponekad je teško zapamtiti da je proizvod “samo” antivirusni, a ne cijeli paket.

0,1425,i=239451&sz=1,00 Samostalno antivirus riješenje nije mrtavo. Na primjer, F-Secure Anti-Virus 2011 štiti samo od virusa, bez bilo kakvog ulaska u neka mini-paketna riješenja. Double Anti-Spy Professional v2 čini isto, ali njegova sposobnost je otkrivanje prijetnji pomoću dvije različite antivirus mašine (engine).

Podesiva sučelja, ugrađena podrška
Većina korisnika želi proizvod koji odrađuje posao, bez mnogo buke ili nekih zahtjeva dok ima i onih koji svako malo žele da znaju šta je novo n polju sigurnosti. Ad-Aware se prilagođava i jednim i drugim sa izborom jednostavnog ili naprednog načina rada. BitDefender ide čak i dalje. Ne samo da omogućava svojim korisnicima da odaberu osnovni, srednji ili stručni prikaz, nego oni sami mogu izgraditi osobnu zbirku svojih najčešće korištenih alata.

Webroot AntiVirus sa Spy Sweeper 2011 je potpuno usredotočen na očuvanje jednostavnosti koliko god je to moguće. Ažurira se automatski, skenira dok je sustav u mirovanju, te ima interakciju sa korisnikom kroz potpuno redizajnirano sučelje.

0,1425,i=239465&sz=1,00 Korisničko sučelje za Trend Micro Titanium Antivirus + 2011 odbacuje standardni prozorski izgled i koristi tanki vertikalni panel koji zauzima minimalan prostor. McAfee se također prebacio na vertikalno sučelje.

Norton-ov koristi panel na dnu glavnog prozora za interakciju i komunikaciju sa drugim sigurnosnim komponentama. U početku panel prikazuje interaktivnu kartu svijeta i sigurnosnu aktivnost, ali također se može povezati sa Norton Norton Safe za for Facebook ili sa vašim Norton Online Backup računom.

BitDefender sadrži i pretraživanje tema za pomoć u radu sa programom na svom glavnom zaslonu kao i ugrađeni alat koji prikuplja sve informacije o sustavu i kontaktira agenta za chat podršku. Norton-ov sustav podrške grupiše dijagnostiku i nudi relevantan FAQ ili chat podršku. Kaspersky ima ugrađeni alat za podrška koji može poslati dijagnostičke izvješća tvrtki i procesuirati ugrađene skripte kako bi se riješili određeni problemi. Panda-in PSCAN omogućuje udaljeni analitički zahtjev uzorka i popravlja problem bez potrebe za chat interakcijom. BullGuard nudi ugrađen pristup e-mail-u i live chat podršku za upravljanje vašom interakcijo sa podrškom. eScan linkuje na live chat i online pomoć.