assange-onlinetrziste Osnivač Wikileaks-a Julian Assange pristao je da napiše autobiografiju za koju bi dobio oko 1,3 miliona dolara.

Julian Assange otkriva da će knjiga biti objavljena u Velikoj Britaniji i SAD-u te da će dobiti 800 hiljada dolara od US izdavača Alfred A. Knopf, odel Random House, i 325 hiljada funit (502 hiljade dolara) od Canongate Books Ltd, izdavača iz Velike Britanije.

Portparol Random House, potvrdio je dogovor ali ne i iznos.

Veoma smo uzbuđeni zbog objavljivanja ove knjige. Ono što je Julian Assange uradio sa Wikileaks-om ima ogroman publicitet širom sveta,

izjavio je portparol Random House.

Assange-ovi motivi za pisanje autobiografije su prilično jasni, treba mu novac.

Ne želim da pišem ovu knjigu, ali moram. Već sam potrošio 200 hiljada funti za pravne troškove i još moram da se branim i da sačuvam Wikileaks,

izjavio je Julian Assange za Sunday Times.

Nakon što je Wikileaks počeo sa objavljivanjem preko 250 hiljada tajnih dokumenata američke vlade, sajt i njen osnivač suočili su se sa mnogim problemima. Sajt se našao pod DDOS napadima a mnoge kompanije su mu uskratile svoje usluge, kao što su PayPal, Amazon i Mastercard. Za Assange-om je izdata interoplova poternica od strane Švedske vlade za navodno počinjene seksualne zločine.  Nakon toga Julian Assange se predao Londonskoj policiji i sada se brani sa slobode.