anestezija-onlinetrziste Umjesto dubokog sna, opća anesteziji je više kao neko stanje  kome, naveli su američki znanstvenici, pozivajući se na nalaze koji bi mogli dovesti do boljeg tretmana kome i kvalitetnije anestezije.

“Opća anestezija je farmakološki koma a ne spavanja, izjavio je dr. Nicholas Schiff sa Weill Cornell Medical College u New Yorku, koji je radio na studiji sa Dr. Emery Brown Massachusetts General Hospital i dr. Ralph Lydic sa Sveučilišta Michigan.

Njihovo otkriće, koje je objavljeno u New England Journal of Medicine, predstavlja tri godine istraživanja sličnosti i razlika sna, anestezije i kome. Oni navode da dok liječnici i pacijenti često opisuju opću anesteziju kao odlazak na spavanje, ipak postoje značajne razlike sa samo malo preklapanja između stanja najdubljeg sna i najlakše faze anestezije. Spavanje obično uključuje kretanje kroz niz faza, dok su u opštoj anesteziji pacijenti obično dovedeni u određenu fazu ili stanje u kojem se drže tijekom operacije. Ova faza najviše sliči komi.

Schiff, koji je stručnjak za oporavak iz kome, izjavio je da ne postoje dvije podjednake ozljede mozga, proučavanje načina na koji ljudi izlaze iz anestezije može se koristiti kao model za predviđanje faza izlaska iz kome.

“Iako je oporavak iz anestezije znatno brži, postoje naznake da se neki od mehanizama poklapaju”, izjavio je dr. Schiff.

Ovo bi moglo dovesti do alata za monitoring i dijagnostiku sa kojim bi se moglo procijenjivati u kojoj se fazi oporavka nalaze osobe u komi, što bi mogao biti iskorišteno za razvoj nove strategije koja bi pomogla liječnicima da pacijente povrate natrag u svijesno stanje. Bolje poznavanje funkcionisanja ljudskog mozga također će pomoći znanstvenicima da razviju lijekove koji bi djelovali na određene funkcije mozga, istakao je Schiff.

“Ova studija bi također trebala da pruži novi uvid u razumijevanje opće anestezije.Anesteziolog zna kako sigurno održati svog pacijenta u stanju opće anestezije, ali većina nije upoznata sa neuronskim sklopovima koji im omogućavaju da  održavanje u životu”, navodi se u priopćenju.