21 OpenSUSE distribucija Linux-a je doživjela još jednu prekretnicu s izdavanjem verzije 11.4 uključujući i pregled nadolazećih GNOME 3 desktop okruženje. Zadano desktop okruženje je KDE 4.6.1 i GNOME 2,32, ali GNOME 3 je pred konačnim puštanjem koje će se dogoditi sljedeći mjesec i biti će uključen kao opcija.

GNOME projekt je postavio web stranicu www.gnome3.org, za promicanje prijelaza sa verzije 2 na verziju 3. Kao i obično, sav osnovni softver je ažuriran sa 11.4, uključujući i Kernel 2.6.37, nove grafičke i display drivers, a hardverski apstraktni sloj (HAL) je uklonjen.

Za razliku od suparnika Ubuntu-a, OpenSUSE ima osmomjesečni ciklus distribucije umjesto šest. Na desktop verziji 11.4 uključen je Firefox 4, sljedeća generacija popularnog open-source web preglednika, i Chromium, open-source verzija Google Chrome-a.

Novell je preuzet od strane tvrtke Attachmate krajem prošle godine a vrijednost ugovora je 2.2 milijarde dolara. Tvrtka planira odvojiti SUSE Linux operacije kao zasebnu poslovnu jedinicu iz Novella.

Jos Poortvliet, menadžer zajednice OpenSUSE u Novell-u, napisao je na svom blogu da je ovo izdanje najveće do sada. Sa 11.4 distribucijom OpenSUSE uvodi "rolling release" opciju sa Tumbleweed, koji nadograđuje pakete preko Interneta kako oni postaju dostupni čime se izbjegava dosadašnji način nadogradnje svakih devet mjeseci.

Tu je također i novi poboljšani LibreOffice 3.3.1 koji će zamjeniti sadašnji OpenOffice.org i KOffice 2.3.1. Glavni e-mail i groupware klijent u OpenSUSE ostaje Evolution a IM aplikacija Empathy sada ima mnogo bolje upravljanje kontaktima.

Što se tiče glazbe, dostupni su Banshee, Amarok i Rythmbox. Brojne aplikacije za grafički dizajn su također ažurirane, uključuju Scribus alat koji je nadograđen na verziju 1.4.

OpenSUSE 11.4 dolazi i sa ​​brojnim virtualizacijskim opcijama poput Xen, KVM i VirtualBox.

Jedna strana poslužitelja ovog izdanja objedinjuje obnovljeno grupiranje, alate za upravljanje i baze podataka.
Za programere Qt i GTK +/Mono razvojna okruženja su dostupna uz standardni set open-source programskih jezika. Više o OpenSUSE projektu možete pogledati na oficijelnoj web stranici.