foxconnLogo_270x95 Tajvanski proizvođač elektroničkih uređaja, Foxconn Technology Group, koji najveći dio svojih tvornica ima u Kini, najavio je mogućnost ulaganja 12 milijardi dolara u nove proizvodne pogone u Brazilu.

Foxconn, tvrtka koja proizvodi Apple iPod, iPhone i iPad, ali i mnoge druge elektroničke uređaje skoro svih brandova, navodi da je u ozbiljnim razgovorima oko novih ulaganja u proizvodne pogone u Brazilu. Ove planove je otkrio brazilski predsjednik Dilma Rousseff tjekom posjete Pekingu, istaknuvši kako Foxconn želi investirati u zemlju u obliku novih proizvodnih pogona kreirajući time nova radna mjesta i osiguravajući Brazilskoj vladi dodatni izvor prihoda od poreza.

Prema dosadašnjim saznanjima razgovori kompanije sa Brazilskom Vladom traju već tri mjeseca a ako se uspješno završe Foxconn bi mogao početi proizvodnju iPad-a u novoj fabrici već krajem godine. Premještanjem proizvodnje u Brazil, kompanija Foxconn može ostvariti dvostruku dobit, sa jedne strane proizvodi za američko tržište mogu putovati znatno kraće, kopnenim putem, u odnosu na dosadašnji put koji proizvodi prelaze od fabrike Shenzhen u Kini, a sa druge strane mogu dogovoriti znatno niže poreze i carine sa Brazilskom Vladom.