Sami rešite svoje probleme – Postoji ogromna razlika između nekoga dobije rešenje problema i onoga ko sam reši problem. Kada naiđete na neki problem pri programiranju, jeste najlakše pitati druge za savet, ali to za vas lično nije najbolje rešenje. Kada sami rešite problem, ne samo da ste rešili taj problem već ste rešiti i milione sličnih problemima i stekli određeno znanje za rešavanje takvih problema. Ponekad ćete provesti dva ili tri dana rešavajući neki problem, ali ono što će te dobiti njegovim rešavanjem je neprocenjivo. U slučaju da nikako ne pronalazite rešenje, onda se posavetujte sa ostalim programerima na forumima ili nekim drugim online zajednicama.

Počnite sa malim programima – Kada kažem mali program, mislim na nešto do 100 linija koda. Postoji mnogo knjiga sa primerima koje vam mogu poslužiti za vežbu. Pronađite neke lakše primere i počnite da ih radite. Nakon nekog vremena vežbanja, shvatićete da se vaša logika menja i da imate drugačiju percepciju programiranja.

Analizirajte tuđe programe – Pronađite neki program koji vam se sviđa i probate sami da ga napravite. Tom prilikom analizirajte određena rešenja koja su u tom programu primenjena, to će vam dati određeno znanje i kreativnost koje će te moći kasnije primenjivati u svojim vlastitim projektma.

U svakom projektu primenite nešto novo – Svaki novi projekat je prilika da primenite nešto novo, nešto što do tada niste radili. Na primer, ako nikada pre niste koristili JQuery, pokušajte ga uklopiti u svoj sledeći projekat.

Budite član neke zajednice programera – Biti član neke online zajednice može biti od višestruke koristi. Prvo, moći će te vidjeti na koje probleme drugi programeri nailaze, kako rešavati određene probleme, tražiti savete od drugih, davati savete i rešavati probleme drugih. Družeći se u sklopu ovakvih zajednica, osim znanja možete steći i određenu reputaciju ali i pronaći poslove za koje možete konkurisati.