facebook-credits Facebook je objavio da je pokrenuo za sada zatvoreni, ograničeni test koji po prvi puta omogućava web sajtovima da procesuiraju plaćanja za virtualna dobra koristeći Facebook Credits. Facebook-ova virtualna moneta je trenutno obvezni način plaćanja za sve Facebook igre na web-u, jedna od opcija za plaćanje Facebook aplikacija, a od prošlog tjedna je postala opcija za plaćanje programerima mobilnih aplikacija. Za sada jedini partner "Facebook Credits For Websites" u ovoj početnoj fazi biti će sajt GameHouse koji nudi igranje online igica kao i njihovo preuzimanje, a oji je do sada samo prihvatao plaćanja putem kreditnih kartica i PayPal-a.

Tijekom ovog testa, Facebook će pažljivo pratiti potražnju za Credits kao načinom plaćanja, kao i korisnički doživljaj onih koji plaćaju njegovom virtualnom valutom. Ako bi Facebook Credits bili prihvaćeni u dovoljnoj mjeri od strane korisnika, očekuje se da će Facebook proširiti ovaj program kako bi još neki sajtovi uveli Credits kao opciju plaćanja.

gamehouse

Na kraju, Facebook bi mogao ponuditi ovu mogućnost svima koji prodaju virtualna dobra ili digitalne medije, i na taj način zaraditi 30% od web transakcija. U zamjenu, web sajtovi će moći ponuditi jednostavniji način za kupnju svojih virtualnih dobara i medija u odnosu na kreditne kartice ili PayPal. Facebook je osigurao stranicu na kojoj programeri mogu da se prijave i probaju "Facebook Credits For Websites".

Credits-for-Websites

Ako ovaj test ukaže potrebu za Credits kao mogućnosti plaćanja izvan Facebook.com, ostaje nejasno da li će onda Facebook početi zahtijevati od programera da koriste isključivo njegovu virtualnu valutu. Također, Credits bi mogli biti dodatna opcija plaćanja, način na koji Credits trenutno rade za Facebook.com aplikacije, kao i mobilne aplikacije i igre. Međutim, to bi se također moglo proširiti i na to da sajtovi koji žele da koriste Facebook kao provajder za identifikaciju i prijavu, moraju da koristiti i njegovu virtualnu valutu.

Sve u svemu, utjecaj "Facebook Credits For Websites" može biti veoma značajan u budućnosti. Online zarada je nešto u čemu "Facebook Credits For Websites" treba da pomognu programerima trećih strana i trgovcima digitalnih medija jer bi kupci mogli brzo da obave kupnju a ne da dođu u situaciju da tijekom procesa plaćanja sa kreditnom karticom ili PayPal-om, razmišljaju o odustajanju od kupovine. Porez koji plaćaju portali sa igricama poput GameHouse na transakcije sa kreditnim karticama ili PayPal-om mogu da variraju, pa bi Facebook-ovih 30% možda i bilo manje a samim tim i prihvatljivije.

"Facebook Credits For Websites" pruža Facebook-u mnogo koristi, što više sajtova prihvati njegovu valutu kao način plaćanja više potencijalnih kupaca će biti a samim tim i više transakcija od kojih će Facebook uzimati procenat. Korisnici će Credits moći trošiti igrajući online igrice ili kupovati glazbu i ostalu digitalnu robu.

S vremenom bi "Facebook Credits For Websites" mogli postati značajan izvor online zarade i moćan način za privlačenje programere.