sajber-spijunaza U prikazu neobične javne iskrenosti, Nacionalna Kontraobaveštajna Kancelarija SAD-a objavila je izveštaj u kom je etiketirana Kinu kao “najaktivnija i najupornija” zemlja u svetu kada je reč o sajber špijunaži. Rusija se takođe spominje u ovom izveštaju kao država koja je zajedno sa Kinom “najagresivniji kolekcionar” Američkih trgovinskih tajni.

Kina je javno osudila ove optužbe dok Ruski zvaničnici uopšt nisu željeli davati komentare.

Osnovna svrha ovog izveštaja je da prikaže sve veći značaj koji sajber špijunaža igra u podrivanju privatnih i Vladinog interesa. Robert Bryant, jedan od rukovodilaca Kontraobaveštajne Kancelarije tvrdi da je sajber špijunaža “nacionalna i dugoročna strateška pretnja Sjedinjenim Državama” i da “neuspeh nije opcija”, kada je reč o rešavanju ovih pitanja.

U izveštaju, postoji poseban fokus na neželjene posledice koje ukradene poslovne tajne mogu imati na SAD i partnerske ekonomije.

Što se tiče imenovanja imena, visoki obaveštajni zvaničnik izrazio je pokazujući prstom na određene zemlje treba da se uradi.

Ekonomska špijunaža je nešto što odobravaju i Kina i Rusija i ona je deo njihove nacionalne politike ekonomskog razvoja,

ističe visoki obavještajni zvaničnik SAD-a.

Kineska Vlada je više puta optužena za industrijsku špijunažu. Lista uključuje neslavni prodor na Google servere, potkrepljujuće činjenice da je inžinjer kompanije Ford radio za njih kao špijun, neovlašćen pristup serverima kompanija među kojima u Yahoo, Northrop Grumman, Adobe, Symantec, šifrirane informacija koje su stizale sa Britanskih univerziteta i još mnogo toga. Isto tako, Rusija je dobro poznata po svojoj Bot mreži i “obimnim, sofisticiranim operacijama” u domenu sajber špijuniranja.

Interesantno je napomenuti da Kina i Rusija nisu jedine zemlje koje su se proteklih godina povezivale sa averama sajber špijunaže. Izrael i Francuska su takođe optuživane za manje krađa Američkih industrijskih tajni, međutim, iz nekog razloga one nisu pominjane u ovom izveštaju.