spamIndija je proglašena za “najspamerskiju” zemlju na svetu. Prema izveštaju koji dolazi iz poznate kompanije za Internet bezbednost, Kaspersky, Indija je zemlja iz koje dolazi najviše spama na svetu.

Kaspersky u svom izveštaju navodi da je tokom trećeg kvartala 2011 godine, u proseku 79,8% globalnog e-mail saobraćaj bilo spam. Od toga, 14,8% potiče iz Indije, dok su Indonezija i Brazil na drugom i trećem mestu sa 10,6% i 9,7%.

Popularnost koju Indija ima kod spamera povezana je sa neefikasnošču pravnog okvira po ovom pitanju unutar same zemlje. Druge zemlje su spamerima znatno otežale rad, ali u Indiji, oni su relativno slobodni da rade šta god hoće. U 2000 godini, Indija je predstavila zakon koji se odnosi na informacione tehnologije, ali on do sada nije korišćen za neke osude a čini se i da ne pokriva oblasti kao što su spameri ili spam. Takođe, broj internet korisnika registrovanih u Indiji je još jedan faktor koji se ne može ignorisati, Indija je posle Kine i SAD-a treća zemlja na svetu po broju Internet korisnika. Indija trenutno ima 112 miliona Internet korisnika a svaki mesec taj broj se povećava za oko 6 miliona novih Internet korisnika. Ovom stopom rasta Indija će za dve godine imati više Internet korisnika od SAD-a.

Naziv “spam” nastao je od Evropskog konzerviranog mesnog proizvoda koji je bio popularan nakon Drugog Svetskog Rata. Ovaj naziv se sada često koristi za opisivanje neželjene i neimenovane e-pošte.

Spam može biti proizveden od strane kompanije za oglašavanje koja želi da promoviše svoje proizvode i klijente na ilegalan “phishing” način, koji je ustvari pokušaj da se na prevaru izvuku određene informacije primalaca. Standardni bezbednosni savet je da poštu koja dolazi od nepoznatog pošiljaoca.