android 5Životni vek Android 4.0 Ice Cream Sandwich mogao bi završiti pre nego što je i počeo. Prema najnovijim sa glasinama Google se već sprema da u drugom kvartalu 2012 godine predstavi Android 5.0 Jelly Bean, što je potez koji mnogi smatraju kao preuranjen s obzirom na činjenicu da je do 1. februara Android 4.0 Ice Cream Sandwich stigao tek samo na 1 odsto Android uređaja.

Najava kompanije Microsoft da će da lansira Windows 8 u trećem kvartalu ove godine verovatno da je inspirisala Google da ubrza sa lansiranjem verzije Jelli Bean koju bi proizvođači tablet, notebook i netbook računarima bolje prihvatili sada nego kasnije kada se pojavi Windowsa 8.

Android 5.0 Jelly Bean obećava neke zaista zanimljive karakteristike među kojima je i integracija Chrome-a. Google do sada nije usvojio Chrome u svom punom potencijalu međutim Android 5.0 Jelly Bean to bi trebao da promeni. Nedavno predstavljanjem Chrome for Android Google je konačno pokazao spremnost da ozbiljno prihvati Chrome.

Takođe, glasine navode i da Android 5.0 Jelly Bean dolazi u dve verzije: Google i Microsoft. Navodno će proizvođači uređaja moći izabrati da usvoje Android 5.0 ili da dodaju Android 5.0 na Windows 8 uređaje sa mogućnošću da korisnik može da se prebacuje između dva operativna sistema bez potrebe za gašenjem računara.

Ovo je vro interesantna mogućnost ali treba napomenuti da do sada poznati Windows 8 hardverski zahtevi sprečavaju instalaciju drugog OS na ARM računarima od strane korisnika putem Secure Book sistema zaključavanja, tako da ovu mogućnost dual boot-a treba još doživljavati samo kao glasinu.

Jedan od najzanimljivijih aspekata dolazećeg Windows 8 je njegova fleksibilnost, da možete da prelazite sa tablet na smartphone ili na konzolu za igranje i obratno. Mogućnost dodavanja Google proizvoda u ovaj miks učiniće Microsoft Windows 8 još uzbudljivijim za korisnike.