appleudid1

Developeri aplikacija mogli bi početi gubiti i do 24 posto prihoda od oglašavanja s obzirom da je Apple počeo da odbija aplikacije koje koriste UDID podatke (jedinstveni identifikator uređaja).

Kompanija je od prošlog mjeseca počela da odbija sve iOS aplikacije koje pristupaju UDID uređaja. Ovim potezom Apple direktno ugrožava prihode od oglašavanja od kojih ovise mnogi developeri, njihovo stvaralaštvo i njihovo ukupno poduzetništvo.

Potpuno je jasno da Apple treba da riješi ovaj problem ponudom odgovarajuće alternative jer je šteta za developere materijalna, naglašava Jim Payne, suosnivač MoPub.

Oglašivači prate UDID podatke kako bi utvrditi razinu uspjeha koji bi njihova kampanja mogla imati u određenoj aplikaciji. UDID podaci omogućuju da se vidi tip korisnika koji će vidjeti oglas, a to donosi konverzivne podatke o tom korisnika (na primjer, ako je oglas izazvao da korisnik preuzme novu aplikaciju). Sa UDID podacima se može mjeriti učinkovitost i vrijednost oglasa.

Oglašivači plaćaju po impresiji. Bez tih podataka oglašivači preuzimaju mnogo veći rizik implementacijom kampanje. Oni nisu u mogućnosti da znaju da li je ta impresija stvarno vrijedna ili ne, to je razlog zašto je malo vjerojatno da če plaćati veće iznose za te impresije.

Jim Payne navodi da bi Effective cost per mille (eCPM) ili cijena po tisuću pojavljivanja, sa UDID podacima mogla dosegnuti 0.76 centi, a bez UDID podataka samo 0.58 centi.

Ovo svakako umnogome utiče na sve one developere koji se oslanjaju na prihoda od oglašavanja u svojim aplikacijama, ovo će značiti značajno smanjenje njihove zarade od aplikacija.

Apple navodi da neće primati aplikacije koje koriste UDID podatke s App Store zbog velikog pritiska oko problema privatnosti koje takve aplikacije uzrokuju.

Mnogi korisnici Apple uređaja ne žele da se njihovi jedinstveni identifikator uređaja koriste od strane oglašivača.