potrebne vjestine za posao

Želite li posao u IT sektoru najlakše ćete ga dobiti ako naučite kodirati. Prema najnovijem istraživanju koje je napravio Dice.com, četiri od pet danas najpoželjnijih vještina koje poslodavci u IT sektoru traže vezane su za razvoj softvera.

Dice.com nedavno je pokrenuo online anketu koja se tiče uslova i vještina koje današnji poslodavci u IT sektoru najviše traže. Rezultati online ankete pokazuju da su Java developeri i vještine vezane za razvoj Java aplikacija i dalje najpoželjniji kada je u pitanju zapošljavanje. Nakon Java najtraženiji su mobilni developeri kao i .NET developeri. Na četvrtom mjestu traženih vještina nalaze se opće vještine vezane za razvoj softvera dok su na petom mjestu vještina vezane za sigurnost.

Alice Hill iz Dice.com navodi da su ove četiri najtraženije vještine bile jednako tražene i kada je rađena posljednja anketa. Razlog za tražnju ovih vještina pri zapošljavanju svakako je tržište. Mobilni sektor je u velikoj ekspanziji što rezultira povećanom tražnjom za popunjavanje određenih radnih mjesta. Slična Treba reći da je pošljavanjem kao i nove mogućnosti stvaraju se brže nego položaji mogu biti popunjena. Slično potražnja je i u Java sektoru do koje je dovela eksplozija velikih podataka i poslova sličnih Hadoop. U ovim sektorima je ogroman pritisak kako na poslodavce, koji moraju da popunjavaju radna mjesta iako se nove mogućnosti za zapošljavanje stvaraju brže nego što se popunjavaju, tako i na kandidate za ta radna mjesta, koji između ostalog moraju da pokažu tražene vještine i talenat.

Alice Hill navodi i da poslodavci moraju biti fleksibilniji po pitanju plaće i beneficija navodeći da kandidati za posao nekada prihvataju i manju plaću u zamjenu za fleksibilnost, kao što je na primjer radno vrijeme ili rad od kuće. Izvješće procjenjuje da to sada nije slučaj i da je stopa nezaposlenosti tehnoloških stručnjaka oko 3,5 posto, iz razloga jer se "kompanije uglavnom pridržavaju svojih uvjeta zapošljavanja gdje je plaća često neprihvatljivo mala a zahtjeve je skoro nemoguće ispuniti ".

Rezultati istraživanja također sugeriraju da je primjetno smanjenje formalne obuke na poslu sugerirajući da svi zaposleni treba da iskoriste sve prilike da na trenutnom poslu steknu što više znanja i iskustva kako bi kasnije mnogo lakše pronašli novi posao.