disavow links

Google je pokrenuo novi i očekivani “disavow links” alat. Jučer je na Pubcon konferencije šef Google-ovog Web spam tima Matt Cutts najavio ovaj alat.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana beta verziju alata testirao je odabrani broj SEO stručnjaka. Nedugo nakon što je Matt Cuts najavio alat Google je i službeno objavio pokretanje alata na Google Webmaster Central blogu.

“Disavow links” alat omogućuje tražilicama i Webmasterima da traže i uništavaju neželjene (spam) Web sajtove. Dolazni linkovi na vaše Web stranice sa nekog spam sajta mogu imati katastrofalne posljedice na vaše rangiranje na Google-u.

Ono što “disavow links” radi prilično je jednostavno.

Ako vjerujete da rangiranju vašeg sajta štete linkovi niske kvalitete koje ne kontrolirate, onda možete zatražiti od Google-a da ih ne uzima u obzir pri procjeni vašeg sajta.

navodi Google na stranici alata.

Ovo je uglavnom nešto što ćete koristiti ako primite obavijest o manualnoj spam akciji poduzetoj zbog spam linkova koji usmjeravaju ljude na vaše stranice. Google Webmaster Tools će vam poslati ove obavijesti ako je vaš sajt povezan sa plaćenim linkovima ili drugih zlonamjernim, spammy sredstvima i programima.

Matt Cuts navodi da Google neće odmah ignorirati te linkove na vaše stranice već da to može potrajati i nekoliko tjedana. Za to vrijeme Google će uraditi i vlastitu procjenu tih linkova.

Alat je prvenstveno namijenjen onima na koje je utjecao Google Penguin Update, koji je ciljao Web sajtove koji su možda kupovali linkove ili ih sticali spamom.