pametni telefon Surface

Prema najnovijim glasinama kompanija Microsoft odlučila je da još jednom proba da ozbiljnije konkurira na tržištu sa vlastitim pametnim telefonom kojeg će pokretati operativni sustav Windows Phone 8.
China Times je jučer prvi objavio da će Microsoft proizvesti vlastiti pametni telefon. China Times navodi da je Microsoft sklopio ugovore sa nekoliko kompanija u Kini koje treba na naprave Microsoft-ov Windows Phone 8 pametni telefon koji bi se našao u prodaji tijekom sljedeće godine.

Danas je također nekoliko izvora prenijelo da Microsoft planira da u narednih nekoliko mjeseci predstavi svoj Surface pametni telefon koji bi bio konkurent Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S 3 i drugim telefonima visoke klase. Treba reći da je Surface naziv Microsoft-ovog tablet-a čije je zvanično pokretanje zakazano za 26. listopad, zajedno sa operativnim sustavom Windows 8.

Ovo ne bi bio prvi put da Microsoft pokušava da uđe na ovo tržište sa svojim vlastitim telefonom. Naime, kompanija je prije više od dvije godine predstavila svoj pametni telefon Microsoft KIN koji je bio dostupan u dvije varijante, KIN One i KIN Two.

Očito da Microsoft ne želi da sudbinu Windows Phone 8 prepusti svojim hardverskim partnerima. Iako Microsoft želi da sa svojim pametnim telefonom pokuša da konkurira Apple-u ipak gotovo je zajamčeno da će ovaj potez razljutiti Microsoft-ove partnere. Ovo nije spekulacija s obzirom da su nakon najave Surface tableta kompanije poput Acer izrazili nezadovoljstvo ulaskom Microsoft-a na tržište hardvera tako da zasigurno treba očekivati istu reakciju od proizvođača Windows Phone pametnih telefona kao što su Samsung i LG.

Međutim, pokažu li se ove glasine istinitim to će vjerojatno najviše pogoditi kompaniju Nokia koja se hvata za slamku sa svojim predstojećim Lumia telefonima. Nokia već duže vrijeme pokušava da se izbori sa financijskim problemima uzrokovanih neblagovremenim prepoznavanjem potencijala tržišta pametnih telefona. Prelaskom sa Symbian na Windows Phone platformu Nokia je pokušala da uhvati korak sa konkurentima na brzorastućem tržištu pametnih telefona na kom su se isticali Apple sa svojim iPhone, i kompanije Samsung, RIM i ostali. Nokia je pokrenula seriju Lumia pametnih telefona koje će pokretati Windows Phone 8 i od kojih očekuje zaista mnogo. Međutim ako se Microsoft pojavi na tržištu i kao proizvođač telefona to će zasigurno da promjeni mnogo toga.