kako prodati web sajt

Imate sajt ili blog u koji ste uložili svoje vreme i trud i sada iz nekog razloga želite da ga prodate?
Postoji mnogo razloga zašto neko prodaje svoj sajt. Možda mu on više ne pruža satisfakciju kao ranije, možda želi da pokrene drugi sajt ili pak možda na taj način zarađuje na Internetu, izgradi sajt do jednog nivoa a onda ga proda, tkz. “Websajt flipping”.
Svakako da postoji veliki broj razloga za prodaju svog sajta ali to može biti jako teško ako ne znate odakle početi. Prvo što treba da uradite jeste da pripremite svoj sajt za prodaju.

Cilj ovih priprema je da vaš Web sajt postane što atraktivniji za kupce te da postigne što veću prodajnu cijenu.

Pripremite sajt za prodaju 

Pre svega, treba znati da ako je vaš sajt kopija nekog drugog sajta, da će ga biti vrlo teško prodati. Različitost je ključna za prodaju. Pogledajte konkurenciju i vidite šta oni rade i što je još važnije, šta ne rade. Na primer, ako imate blog čija je tematika online marketing o kom konkurencija piše u formi tutorijala i statistika, zašto ne pokušati nešto malo drugačije, uključiti intervjue sa stručnjacima uz neku dodatnu analizu.

Takođe, veoma je teško prodati ružan blog pa stoga, ako je vaš dizajn zastareo ili ružan, potrudite se to da popravite što bolje možete. Ako smatrate da imate vrlo vredan sajt, onda vam se može isplati da angažujete kvalitetnog dizajnera koji bi revitalizovao sajt nekoliko meseci pre prodaje, u suprotnom, uradite najbolje što možete da sami poboljšate postojeći dizajn.

Nekada zna biti teže prodati sajt koji zarađuje nešto novca nego sajt koji ne zarađuje ništa. U slučaju da vaš sajt zarađuje novac i da je ta zarada u poslednje vreme u padu zbog toga što vi nemate više interesovanja i želje da vodite taj sajt, potencijali kupci će pomisliti da je konstantan pad zarade posledica smanjenog interesovanja publike za vaš sajt i da on nema svetlu budućnost. Isto važi i za Web promet.

Ono što morate uraditi jeste da obavezno vratite Web promet na uzlaznu putanju i obezbedite konstantan rast prihoda. Rast Web prometa sigurno će uticati na rast online zarade. Naravno, ovo je lakše reći nego uraditi, ali, ovo je od izuzetne važnosti tako da morate da uradite sve kako bi to postigli.

Iako se ne dešava često, treba reći da se zna desiti da blog hostovan na WordPress.com ili Blogspot postane dovoljno popularan da se isplati prodati ga. Nažalost, to što nema vlastiti domen i što nije hostovan na nekom drugom mestu (izvan blog platforme) znatno otežava prodaju i smanjuje vrednost sajta zbog njegove vezanosti za blog platformu. Svaka blog platforma ima svoja pravila vezana za monetarizaciju sajta tako da bi najbolje bilo imati vlastiti domen i hosting izvan blog platforme. Posebnu pažnju morate posvetiti tranziciji svog sadržaja i preusmeravanju Web prometa i SEO (optimizacija za Internet pretraživače) beneficija na novi domen.

U ovoj fazi pripremanja sajta za prodaju morate pojačati svoje aktivnosti na popravci svih stvari koje su vam ranije smetale, u suštini, za potencijalne kupce vaš sajt mora postati izuzetna prilika koja se ne smije propustiti.

Priprema potrebne dokumentacije

Nakon što se pripremili svoj sajt za prodaju sada je potrebno sastaviti dokument koji potencijalnim kupcima daje sažeto ali jasno viđenje onoga što prodajete. Dokument mora da sadrži:

  • Informacije o Web prometu: Aktuelne brojke, vaše viđenje kako je tokom vremena sajt rastao i njegova trenutna putanja. Takođe, potrebne su i demografske informacije, iz kojih zemalja dolazi Web promet i u nekim slučajevima, operativni sistem i pretraživač koji vaši posetioci koriste.
  • Prihod: Koliko sajt trenutno zarađuje, kao i mesečno kretanje online zarade u poslednjih šest meseci.
  • Rashodi: Koliko trošite na hosting, sadržaj, i tako dalje?
  • Sadržaj: Koliko članak ste objavili? Koja vrsta sadržaja je u pitanju, da li su u pitanju vesti, tutorijali, visoko-specijalizovani članci, vaše mišljenje o određenoj temi ili nešto drugo.
  • Pretplatnici: Ako imate mailing liste, račune na društvenim medijima i drugo, koliko pretplatnika imate i šta se dešava na tim kanalima tj kakve aktivnosti se tamo sprovode?
  • Organizacija: Da li ste vi vlasnik sajta ili postoji još neko. Ako postoji, koja i kakva je njihova uloga i čime se oni bave?
  • Inicijative: Da li ste probali nešto u poslednje vreme, nešto šta bi novi vlasnik moga nastaviti? Nešto vezano za povećanje zarade ili Web prometa.
  • Popis inventara: Potrebno je sastaviti jednostavan popis svega što dolazi sa sajtom, od domena na društvenim medijima do loga.

Dokument treba odisati optimizmom, i mora sadržavati što više informacija. Ako postoji nešto što je negativno, na primer pad Web prometa, to nikako nemojte zaboraviti navesti u dokumentu. Zašto? Pa zato što će potencijalni kupac to uočiti ili zatražiti dodatne informacije nakon kojih neće biti nimalo srećan što ste tako nešto tajili, verovaće da ste pokušali da ga prevarite.

Koji pristup je najbolji?

Postoji mnogo načina da se proda sajt, ali se oni generalno mogu svrstati u dva načina: prodajete na online tržištu specijalizovanom za prodaju Web sajtova (poput Flippa), ili prodaju privatnim kupcima.

Ako je vaš sajt već afirmisan, dobro poznat sa visokom vrednošću, onda je privatni aranžman najbolja opcija za prodaju. U ovoj situaciji vi ne želite objavljivati previše informacija, niti želite zabrinuti čitaoce i druge da bi vaša prodaja promenila dinamiku sajta ili da zabrinete oglašivače i poslovne partnere o budućnosti njihovog odnosa sa vama. Sa privatnim aranžmanom takođe ćete znatno lakše obezbediti tretman onih koji zavise od vas a među kojima su možda i honorarni pisci ili stalni urednici.

Specijalizovana online tržišta za prodaju Web sajtova idealno su mjesto za sajtove koje ste izgradili do respektabilnog nivoa i koje sada želite prodati. Prodaja na ovim online tržištima prilično je jednostavna, uradite podešavanja, odgovarate na eventualna pitanja potencijalnih kupaca i na kraju prodate sajt. Tražiti privatnog kupca ne funkcioniše tako.

Koliko vaš sajt vredi?

Kada ste doveli svoj sajt u formu, sledeće što trebate jeste da ga pravilno vrednosti. Ovo je od izuzetne važnosti.

Vi možete da stavite da vaš sajt vredi milion dolara, ali ga niko neće da kupiti jer ne vredi toliko! Ljudi će platiti samo za ono što veruju da je fer cena. Svaki sajt je drugačiji ali se njihova vrednost može proceniti. Danas se koristi nekoliko metoda za procenu vrednosti sajta koje se uglavnom mogu svrstati u tri glavne kategorije:

Pristup baziran na prihodima

Ovaj pristup se zasniva na uverenju da je prihod najbitniji. On izračunava vrednost na osnovu prihoda koje kupac može očekivati da će zaraditi sa sajtom, uzimajući u obzir i rizike koji su uključeni u njegovo vođenje.

Ovaj pristup procene vrednosti sajta razmatra aspekte kao što:

  • model cene na osnovu vrednosti kapitala
  • interna stopa povrata
  • neto sadašnja vrednost
  • prosečna ponderisana cena kapitala
  • neto priliv novca
  • generalno prihvaćeni računovodstveni principi

Pristup tržišne vrednosti imovine

Ovaj pristup vrednovanja fokusira se na tržišnu vrednost onoga što je uključeno u samu prodaju. Ovaj metod ima za cilj da pronađe ukupnu vrednost imovine koja se prodaje, uključujući, na primer, Web sajt, njegovu listu korisnika, logo, ugovore sa dobavljačima (ako je u pitanju sajt za prodaju proizvoda i usluga), i tako dalje.

Tržišni pristup

Kod tržišnog pristupa proceni sajta kupci i prodavci gledaju na transakcione vrednosti sličnih sajtova koji su prodati u skorije vreme. Odmeravanjem prirode svakog sajta i upoređivanjem sa prodajnom cenom, oni mogu da odrede grubu procenu vrednosti nekog drugog sajta u toj niši.

Ideja da sajt najčešće vredi nekoliko puta više od svojih godišnjih prihoda je primer tržišnog pristupa. Ovo je pristup koji kupci i prodavci najčešće koriste za procenu vrednosti sajta koji se prodaje na online tržištima poput Flippa.

Šta utiče na vrednost sajta?

Tržište koristi nekoliko uobičajenih primarnih i sekundarnih inputa za određivanje vrednost nekog sajta. Primarni uključuju prihode i upotrebu. Sekundarni uključuju starost sajta i tehnologiju na kojoj je izgrađena.

Prihodi

Naravno, podrazumeva se da je onaj sajt koji zarađuje novac vredniji od onoga sličnog koji ne zarađuje. Sajta koji već zarađuje novac obično se prodaje po vrednosti koja je dva ili tri puta veća od njegovih godišnjih prihoda. Pa tako, ako vaš sajt zarađuje 1.000 dolara godišnje, cena po kojoj će biti prodat najverovatnije će biti između 2.000 i 3.000 dolara.

Da bi znali koju cenu da stavimo potrebno je da pogledamo tri ključna faktora:

  • Ponovljivost ili skalabilnost prihoda. Model ponovljivih prihoda vrednovati će sajt više nego ona gde prihodi nisu obnovljivi. Prosto rečeno, sajt koji zarađuje novac od pretplate biće vrednovan više nego onaj koji koristi model “jedne kupovine”, na primer, sajt koji prodaje proizvod.
  • Kvalitet, pouzdanost i troškovi Web prometa na sajtu. Kupci će više vrednovati sajt koji privlači kvalitetan, konvertujući Web promet nego onaj koji koristi sumnjive tehnike za privlačenje Web prometa sa bilo kog mesta. Vrednost sajta koji koristi “blackhat” SEO taktike, na primer, biće znatno niža nego sličan sajt koji većinu svog Web prometa dobija kroz organsku pretragu.
  • Trenutna stopa konverzije Web prometa i online zarada. Kupci će verovatno platiti i više za sajt kada znaju da lako mogu poboljšati stopu konverzije, da mogu povećati zaradu poboljšanjem iskustva kupovili ili poboljšati vrednost Web prometa, možda prelaskom na oglasnu platformu koja plaća više.

Korišćenje sajta

Web promet jedan je od ključnih faktora za procenu vrednosti sajta. Kupci će bez problema platiti više za sajt koji ima dobar Web promet, pogotovo ako je u niši koju je lako monetarizovati.

Mnogi sajtovi koji se prodaju na Flippa pokazuju mesečnu vrednost po posetiocu koja potencijalnim kupcima daje precizniju, uporediviju metriku za ocenjivanje sajtova za prodaju.

Na Web promet utiču:

  • Izvor i sajt – utiče na pouzdanost prometa, verovatnoću prevara,  i tako dalje
  • Povratne posete kao procenat ukupnih poseta – utiče na troškove Web prometa, kao i na stopu konverzije i prihode
  • Vreme na sajtu po posetiocu – to odražava angažman

Imajući u vidu značaj Web prometa, nije iznenađenje da kupci takođe gledaju i indikatore trećih strana (nezavisne indikatore) pri kupnji sajta, kao što je na primer Alexa i PageRank.

Takođe, potencijalni kupci će verovatno pažljivo pogledate povratne linkove na sajt, njihov kvalitet i legitimitet s obzirom da povratni linkovi (backlinks) itekako utiču na poziciju Web sajta na stranicama sa rezultatima pretrage i na Web promet, pa kupci žele biti sigurni da oni neće nestati kada preuzmu sajt. Takođe, na ovaj način, manja je verovatnoća da će se rangiranje sajta u pretrazi značajno pogoršati sa sledećom promenom u Google-ovom algoritmu za pretragu.

Starost Web sajta

S obzirom na faktore o kojima smo upravo razgovarali logično je da kupci daju veću vrednost sajtu koji ima dužu istoriju od onog koji je nov na Web-u. Stariji sajt će obično imati poznatiji brend, bolje povratne linkove, više rezultata u pretraživačima i potencijalno bolje rangiranje u pretrazi za ključne niša termine.

Većina kupaca smatra da je lakše monetarizovati starije sajtove nego one koji su relativno novi u niši.

Tehnologija

Još jedan od ključnih faktora koji utiču na vrednost sajta jeste tehnologija na kojoj je izgrađen. Što je starija tehnologija to je niža vrednost sajta. Razlog za to je taj što je obično prilično teško naći programera koji bi održavao zastareo kod. S druge strane, sajtovi koji su u potpunosti izgrađeni od nule pomoću postojećih tehnologija još uvek mogu trebati mnogo specijalizovanog rada na održavanju, tako da i to može uticati na vrednost sajta.

Najbolja vrednost postiže se sa sajtovima koji su izgrađeni na popularnim platformama, i koji su dobro održavani. Sajt koji koristi standarde, trenutnu verziju koda, dobiti će najbolju procenu vrednosti. Neće biti problema pronaći programere koji bi radili jer je relativno lako raditi sa ovakvim sajtovima.

Specijalizovana online tržišta za prodaju Web sajtova

Postoji niz sajtova preko kojih možete prodati svoj sajt ili blog. Najpoznatiji je Flippa.

Flippa je specializovano tržište za kupovinu i prodaju sajtova. Prema poslednjim podacima,u svakom trenutku 4.000 korisnika nalazi se na sajtu. Više od 200.000 korisnika je registrovano za kupovinu ili prodaju sajtove na Flippa. Prosečna prodajna cena je 1000 dolara. U periodu od 2009 do 2012 godine Flippa je imala vrednost prodaje od skoro 90 miliona dolara.

WebsiteBroker je još jedna opcija na kojoj možete videti veliki broj različitih sajtova koji su na prodaju.

Na kraju, vrlo je važno biti otvoren i iskren u vezi vašeg sajta, na taj način brzo ćete uvideti da uopšte nemate problem sa prodajom sajta što vas samo može dodatno motivisati da razmislite o “website flipping” kao načinu na koji možete zaraditi novac na Internetu.

Vrste kupaca

Većina kupaca može se svrstati u dve grupe, oni su: finansijski ili strateški kupci.

Finansijski kupci procenjuje svaku priliku za kupovnu kao samostalnu akviziciju. Oni će obično platiti fer cenu za sajt koji žele.

Strateški kupci će procenjuju sajtove koji su u kontekstu sa njihovim postojećim portfolijom imovine ili specijalizovanim resursima. Pošto ova vrsta kupaca može videti sinergiju između sajta koji je za prodaju i njihovih trenutnih operacija koja im daje šansu da naprave još veću zaradu od nove akvizicije nego što bi inače, oni bi mogli biti spremni da plate i mnogo veću cenu za sajt. Mislim da ne treba pogađati koja vrsta kupca je Facebook bio kada je kupio Instagram za milijardu dolara!

Iako bi svaki prodavac želio da se za njegov sajt zainteresuje neki strateški kupac snova, praktično je nemoguće predvideti koliko bi on bio spreman platiti, tu nema pravila. Treba imati na umu da ako zacenite sajt u nadi da će vas kupiti strateški kupac, verovatno da ćete ostati bez potencijalnih kupaca koji će na sam pogled na cenu, pobeći.

Za prodavca je najbolje formirati cenu za finansijske kupce, koristeći se metodama procene koje smo ranije spominjali.

Istražite vašu tržišnu nišu kako bi videli po kojoj ceni se prodaju slični sajtovi i imajte u vidu sve ono što utiče na vrijednost sajta.