istrazivanje-muzika-evropa

Iako muzička industrija konstantno ponavlja da piraterija pravi ogromne štete prodaji, ipak prema izveštaju Instituta Evropske Komisije za Potencijalne Tehnološke Studije ilegalni sajtovi za delenje sadržaja zapravo mogu povećati prihode muzičke industrije.

Nakon proučavanja navika pregledanja više od 16.000 Evropskih korisnika i analiziranja podataka iz različitih uglova, organizacija je donela zaključak da ukoliko ne bi postojali sajtovi kao što je The Pirate Bay, klikovi na sajtove koji prodaju muziku legalno zapravo bi bili ukupno manji za 2%, u Francuskoj i Velikoj Britaniji taj procenat ti bio čak 4%.

Rezultati su objavljeni u radu pod nazivom “Digital Music Consumption on the Internet: Evidence from Clickstream Data”, a istraživači su ustanovili da ukupno gledano, piraterija ima pozitivan efekat na prodaju muzike.

Istraživači su takođe podržali uobičajenu odbranu onih koji podržavaju sajtove za delenje sadržaja konstatujući da većina ispitanika koji su preuzeli nelegalnu muziku ionako se ne bi odlučili da otvore svoje novčanike i kupe muziku od legalnih distributera.

U nastojanju pronalaženja pozitivne veze između korisnika koji posećuju piratske sajtove i muzičkih prodavnica, istraživači su otkrili da besplatni legalni streaming servisi ustvari povećavaju posete muzičkim prodavnicama za 7% demantujući navode muzičke industrije o njihovom uticaju na smanjene prodaje.

Istraživanje priznaje da se krše prava privatne svojine ali i da se ne nanosi velika šteta prihodima od prodaje muzike na Internetu. Oni takođe navode da je šteta koju trpi fizička prodaja muzike jedna sasvim druga priča.

Rezultati se moraju gledati u kontekstu muzičke industrije koja se i dalje razvija. Posebno je važno napomenuti da je konzumacija muzike u fizičkom formatu do nedavno činila veliku većinu ukupnih muzičkih prihoda. Ako piraterija dovodi do značajnog smanjenja prodaje muzike u fizičkom obliku, onda njen uticaj na ukupne prihode muzičke industrije može i dalje biti negativan ,

saopštili su istraživači.

Vredi napomenuti da ovo nije prva studija koja tvrdi da piraterije ustvari pospešuje prodaju. Prošlogodišnja American Assembly studija zaključuje da su korisnici P2P mreža su najveći kradljivci ali i kupci muzike te da troše 30% više na muziku od onih koji ne koriste P2P mreže.