cyber_warfare.jpg

Pentagon je u svom godišnjem izvješću Kongresu optužio Kinu da sa cyber napadima pokušava dobiti uvid u Američke tajne.

Naime, u izvješću se navodi da Kina sa upadima u računare Pentagona želi doći do informacija i dokumenata koje bi joj pomogle da unaprijedi svoju tehnologiju ali i saznati što Američka vlada zaista misli o Kini.

Pentagon je u svom izvješću izravno optužio Kinu da se koristi hakiranjem kako bi došla do povjerljivih informacija.

Kina koristi svoje računalne sposobnosti iskorištavanja globalne mreže za podršku i prikupljanje obavještajnih podataka protiv diplomatije SAD-a, ekonomskih i obrambenih industrijskih sektora koji podržavaju Američke nacionalne obrambene programe,

navodi se u izvješću.

Sigurnosna kompanija Mandient prije tri mjeseca identificirala je skupinu hakera iz Kineske Narodnooslobodilačke Vojske pod nazivom PLA 61398 koji su pokrenuli niz cyber napada na SAD. Napadi uključuju hakiranje nekoliko tehnoloških kompanija kao i medija, kao što su New York Times. Tada su se već pojavile optužbe da Kineska Narodnooslobodilačka Vojska posjeduje specijalnu jedinicu označenu kao najveću prijetnju cyber sigurnosti.

Prošli tjedan je otkriveno da se sumnja da PLA 61398 stoji i iza velikog napada na QinetiQ, Britansku kompaniju koja radi za Američko Ministarstvo Odbrane. Nakon interne istrage, kompanija QinetiQ je priopčila da su pronačli tragove hakera u svim dijelovima svog poslovanja. Cyber ​​kriminalci su navodno iz računara kompanije ukrali više od 3 milijuna Excel dokumenata.