Google je najpopularniji pretraživač na svetu i praktično je sinonim za pretraživanje Interneta. Međutim, on nije jedini, postoje i drugi Web pretraživači sa svojim prednostima koje svakim danom privlače sve veći broj korisnika.

google

Prema poslednjim podacima kompanije za merenje Web prometa NetMarketShare, poslednjih godina broj korisnika Google-a je u konstantnom opadanju tako da najpopularniji pretraživač sada koristi 66,51% ljudi.

Razlog za to svakako treba tražiti u povećanju prostora za plaćeno oglašavanje na pretraživačima i istiskanjem organskih rezultata sa prve stranice sa rezultatima pretraživanja. To možemo zahvaliti dugogodišnjem monopolu koji ima Google i njegovoj pohlepi za što većom zaradom. Sada više nego ikada pre veliki broj Internet korisnika traži promenu, alterantivni pretraživač koji bi bio jednako dobar ako ne i bolji od Google-a. Došlo je neko čudno vreme u kom Google želi apsolutnu dominaciju, vreme u kom će vas ako ne koristite Google, smatrati da vi zapravo ne koriste Internet kako treba!

Verovatno da mnogi revoltirani takvim ponašanjem u sve većem broju traže alternativno rešenje, pretraživač koji bi mogao u skorije vreme prekinuti apsolutnu dominaciju Google-a.

Zbog toga smo odlučili da vam u ovom članku predstavimo nekoliko odličnih pretraživača koji mogu biti dobra zamena za Google.

Bing

Microsoft-ov pretraživač je drugi najpopularniji pretraživač na svetu sa udelom od 15,8 % tržišta pretraživanja. Bing ima nekoliko prednosti koje ga ističu kao ozbiljnog kandidata koji bi u neko dogledno vreme mogao ozbiljno poljuljati Google-ovu monopolsku poziciju. Prednosti koje ima Bing su:

  • Bing pretraživanje video sadržaja je znatno bolje od Google-a. Posebno bih istakao njegov pregled videa sa tom mrežom velikih sličica na koje možete kliknuti za pokretanje videa ili ih pregledi ako preletite preko njih (hover).
  • Bing često nudi duplo više automatskog dovršavanja sugestija u odnosu na Google.
  • Za one koje zanimaju avio letovi, Bing može da predvidi rast ili pad cena avio karata.
  • Bing takođe ima vrlo zgodnu funkciju koja će vam ako upišete u prostor za pretragu “linkfromdomain:[naziv sajta]” istaći najbolje rangirane odlazeće linkove sa tog sajta.
  • Bing-home

    DuckDuckGo

    Ključna karakteristika pretraživača DuckDuckGo je da ne zadržava podatke svojih korisnika. To znači da neće pratiti vaše online ponašanje pa samim tim neće moći na osnovu njega ni manipulisati rezultatima pretraživanja.

    Trebamo li reći da je upravo to ono što Google radi!

    duck-duck-go

    Yandex

    Radi se o odličnom ruskom portalu koji nudi brojne slične proizvode i usluge kao Google. Takođe, Yandex je najpopularniji pretraživač u Rusiji, da popularniji je od Google-a.

    Kao što ćete odmah primetiti, Yandex prikazuje rezultate pretraživanja u jednom lepom, logičnom formatu, sa malim ikonicam (Favicon).

    online trziste yandex

    WolframAlpha

    WolframAlpha je je računarski upitnički sistem tj. Internet servis koji daje direktne odgovore na konkretna pitanja uz pomoć ogromne baze podataka, algoritama i na hiljade procesora smeštenih u njegovim centrima. Upišite svoje pitanja ili matematički zadatak i dobićete konkretan odgovor ili rezultat.

    To je glavna razlika u odnosu na ostale pretraživače koji na stranicama sa rezultatima pretrage samo jednostavno prikažu listu stranica koje možda imaju odgovor na upit pretrage. Sigurni smo da će te biti fascinirani kada vam kažemo da Pro verzija nudi mogućnost unosa i analize datoteka i fotografija. Morate priznati, sjajno.

    WolframAlpha

    Ask.com

    Samo da znate, Ask Jeeves je još uvek živ! Ask.com (ranije poznat kao Ask Jeeves) je pretraživač koji teži da je sajt za pitanja i odgovore. Prvobitna ideja Ask Jeeves pretraživača bila je da se korisnicima omogući da dobiju odgovore na pitanja postavljena u svakodnevnom, prirodnom jeziku, ali u putem tradicionalni ključnih reči.

    Sadašnji Ask.com i dalje podržava ovo s tim da je još dodao i podršku za pitanja iz oblasti matematike, rečnika i konverzije.

    ask

    IxQuick

    Radi se o još jednom pretraživaču kojem je zaštita privatnosti korisnika na prvom mestu. IxQuick ne koristi ni jedan Cookie niti pohranjuje bilo koje informacije o svojim korisnicima.

    Treba reći da korisnik ima mogućnost podešavanja različitih postavki međutim, one će biti izbrisane nakon 90 dana neaktivnosti!

    IxQuick

    SlideShare

    SlideShare je izvrsno mesto na kojem možete pretraživati informacije iz prezentacija, slajdova, Webinara i ostalo. Verujemo da ćete biti prilično iznenađeni kakve sve informacije možete pronaći.

    slideshare