eu_img

Korporacije i njihovo plaćanje poreza su vrlo sporno političko pitanje koje uzrokuje vrlo žučne i neugodne rasprave, no bez obzira na to Europsku Komisiju je izdala obavijesti u kome se prozivaju kompanije Apple i Amazon da EU duguju ogromne sume novca zbog ne plaćanje poreza.

Treba napomenuti da je kompanija Google početkom godine kažnjena sa 2,7 milijardi dolara od strane Europske Komisije zbog kršenja antitrustovskih prava. Sada, EK traži od kompanije Apple da plati 15 milijardi dolara u Irskoj i od Amazona 294 milijuna dolara u Luksemburgu.

Europska Komisija navodi da su kompanije Amazon i Apple dobivale nezakonite porezne olakšice od određenih zemalja EU u kojima posluju. Ono što je neobično u vezi s ovim pokušajem prikupljanja poreza jest da se terete Irska i Luksemburg a ne Apple ili Amazon. S druge strane, Irska ne želi izgubiti investicije kompanije Appleu podatkovne centre za obnovljive izvore energije koje su počele 2015. godine. Također, EK smatra da su i porezne olakšice koje je dobio Amazon od Luksemburga nezakonite.

Vjerujemo da Amazon nije imao nikakav poseban tretman u Luksemburgu i da smo platili porez u potpunosti u skladu s međunarodnim poreznim zakonima i zakonima Luksemburga”,

navodi se u izjavi glasnogovornika kompanije Amazon.

S druge strane Europska Komisija odgovara da “države članice ne mogu davati selektivne porezne olakšice multinacionalnim skupinama koje nisu dostupne drugima”.

Jedan od problema s ovim slučajem jest da kompanije Amazon i Apple vjerojatno i nisu prekršili zakone država u kojima posluju. Moguće je da su ove zemlje ponudile određene porezne olakšice za investicije kompanija koje pak nisu dopuštene prema Europskom zakonu. Ostaje da se vidi da li će kompanije platiti ove moguće pogreške vlada.