Googleovi osnivači Larry Page i Sergey Brin žele do 2014 godine prodati veći dio svojih dionica te bi samim tim prenijeli većinu odgovornosti i vođenje kompanije, objavio je Google u petak navečer.

U studenom, Page i Brin ostavili su dugoročne ugovore dionica na raspolaganju, vrlo uobičajen potez napravljen kako bi visoki rukovoditelji mogli diverzificirati svoje portfelje tijekom vremena bez da prestraše tržište dionica. No, što je značajno u ovom planu je da do kraja rasprodaje- uz pretpostavku da sve ide kao planirano – Page i Brin će kontrolirati manje od pola glasačkih snaga Google dionica.

Danas smo otkrili da su Larry i Sergey pokrenuli planiranje prodaje 5 milijuna Google dionica, svaka u idućih pet godina – te dionice predstavljaju oko 17 od njihove cjelokupne Google imovine. Oni su odani Googleu i uvijek cjelovito uključeni u naš svakodnevni menadžment i strategiju proizvoda. Većina od neto vrijednosti ostaje s Googleom. Ovi unaprijed dogovoreni planovi prodaje dionica usvojeni su kako bi Larryju i Sergeyju omogućili da prodaju dio svojih Google dionica Google s vremenom kao dio njihovih dugoročnih strategija za pojedine diverzifikacije i likvidnosti imovine.

izjavio je Google u jučerašnjem saopštenju.

Google je stvorio dvoklasnu strukturu dionica kada je podnio zahtjev za inicijalne javne ponude u 2004. Klasa A dionica su one koje su ponuđene za javnost, kojim vlasnik dobija jedan glas za jedan udio. Klasa B dionica, u vlasništvu Brina, Pagea, izvršnog direktora Eric Schmidt, direktora, ranih investitora, i ključnih menadžera, omogućuju njihovim vlasnicima 10 glasova po dionici.

Page i Brin trenutno kontrolišu 59 posto glasačkih snaga Googleovih dionica, navodi se u petak u saopštenju. Sada, Schmidt posjeduje dovoljno dionica klase B za kontrolu 9,5 posto glasačke moći, dok Brin i Sergey imaju 48% tako da ta trojka još uvijek kontrolira više od 50 posto glasačkih prava. A kad se dodaju direktori i ključni menadžeri, Google insajderi trenutno imaju dovoljno vlastih zaliha za kontrolu 70,9 posto glasačkih prava s Googleovim dionicama.

Ipak, trenutna prednost prava glasa ova dva osnivača teoretski bi mogao dopustiti da oni sami proguraju u osnovi bilo koju korporativnu politiku što se ostalim dioničarima nebi svidjelo, kao što je odluka tvrtke od prije dva tjedna da pritisne kinesku vladu s ultimatum zbog cenzura sadržaja.

U stvari, Google je upozorio buduće dioničare od tih namjera još u 2004, govoreći u svojim IPO pismu kako će se novi investitori u potpunosti dijeliti u Google dugoročnu gospodarsku budućnost nego će imati malo utjecaja na sposobnost svojih strateških odluka putem svojih glasačkih prava.