CNN je objavio nekoliko različitih obmana i podvala koje crikulišu zadnjih dana na Twitteru povodom tragičnih događaja prouzrokovanih katastrofalnim zemljotresom na Haitii-u.

Tračevi kako najpopularnija američka aviokompanija American Airlines šalje doktore i medicinske sestre besplatno za Haiti, što u principu zvuči i previše velikodušno s obzirom da se radi privatnim korporacijama koje inače u zadnje vrijeme vode borbu sa recesijom. Podparol American Airlines je izjavila:

Sinoć je objavljeno na Twitter da American Airlines i JetBlue nude besplatne letove za doktore i sestre na Haiti ali to je čista prevara. Mi ne znamo ko Je odgovoran, ali to Je bilo veoma nisko.

Sa druge strane UPS dobija dosta zahtjeva za besplatno slanje paketa za Haitii ispod 50 funti težine, što UPS kategorički odbija, tvrdeći da su svi putevi usljed devastacije na Haitiju zatvoreni te je i njihova filijala u toj zemlji trenutno van funkcije. UPS je navodno donirao milion dolara i priključio se drugim korporacijama (kao što su Google i Microsoft) u finansijskoj pomoći za stanovništvo zahvaćeno ovom tragedijom.

Pored toga kreirano je dosta blogova, čak i sajtova koji pozivaju na donaciju za crveni krst a ustvari se radi o čistoj prevari, s toga se korisnici socijalnih mreža potivaju na oprez te da donacije vrše samo putem renomiranih sajtova koji su direktno povezani sa Crvenim Krstom, Karitasom ili sličnim pouzdanim agencijama.