Godinama je Silikonska Dolina, regija San Francisko zaljeva, kontinuirano stvarala nova radna mjesta, ali recesija 2009 je previše snažana čak i za najjača gospodarstava. Regija bilježi svoj najgori pad zaposlenosti, kao i financiranja pothvata i vladinih nabavki.

U 2009, San Mateo i Santa Clara županije su izgubili 90.000 radnih mjesta, vraćajući se na razinu zaposlenosti od prije 5 godina. Poslovi u Silikonskoj Dolini su pali brže od prosječne nacionalne stope zaposlenosti od 3,8%, ali to može biti i zato što je regija odoljevala duže od ostalih u smislu gubitka posla. Emmett Carson, predsjednik Uprave Silicon Valley Community Foundation, kaže da je ovo dijelom i zbog smanjenog dolaska stranih talenta u dolinu.

U ovoj najgoroj ekonomskoj godini od Velike depresije pa na ovamo, našu regiju je zahvatila nova era nesigurnosti u kojem naše sposobnosti da se privuku najveći talenti, inovacije i očuvanje pristojnog kvaliteta života više nije zajamčena,

kaže Carson.

Uz znatan gubitak posla i izgradnju novih uredskih prostora, komercijalni ured za upražnjena mjesta vidio je najveće brojke od 1998, sa porastom od 33% u 2009 u odnosnu na prethodnu godinu.

Russell Hancock, predsjednik Uprave Joint Venture, kaže da je budućnost Silikonske Doline po prvi put neizvjesna i prepuna rizika.

Silicon Valley, je pokretač regionalnog prosperiteta zadnjih 60 godina, ali u ovom trenutku mi smo zastali, ono što je teško reći je da li smo zaglavljeni u neutralnom, što se već jednom dogodilo, ili nam je vrijeme za potpuni remont,

rekao je Hancock.

Snažna ekonomija iz Silikonske Doline će vjerojatno odskočiti sa ostatkom nacije od "Velike recesije", ali ako se ovi trendovi nastave predugo, mogla bi se pojaviti neka nova tehnološka regija koja će svrgnuti kralja.