FBI vrši pritisak na Internet provajdere da registruju koje web lokacije korisnici posećuju i da čuvaju logove dve godine, to je zahtev za sprovođenje zakona za koji se veruje da pomaže u istragama dečje pornografije i drugih teških krivičnih dela.

FBI direktor Robert Mueller podržava skladištenje podataka o Internet korisnicima, poreklo i odredište informacija,

rekao je advokat biroa na sastanku u četvrtak.

Još davne 2006, Mueller je pozvao na zadržavanje podataka od strane Internet provajdera, a dve godine kasnije, eksplicitno zatražio od Kongresa da usvoji zakon koji bi posta obavezan.

FBI nije usamljen u pritiscima za zadržavanje podataka, državni istražitelji kompjuterskog kriminala su gotovo jednoglasni u podršci toj ideji. Mett Dunn, agent odeljenja za bezbednost zemlje u sklopu imigracije i carine, takođe je izrazio podršku za ideju tokom sastanka radnih grupa.

Greg Motta, šef FBI-ove sekcije digitalnih dokaza, rekao je da biro pokušava da sačuva svoje postojeće mogućnosti za sprovođenje krivičnih istraga. Savezni propis koji je na snazi od 1986 zahteva od telefonskih kompanija da zadrže na period od 18 meseci podatke koji uključuju, ime, adresu i telefonski broj pozivaoca, telefonski broj koji je pozvao, datum, vreme i dužinu poziva.

Na sastanku u četvrtak, radna grupa za online bezbednost i tehnologiju, koja je napravljena od strane Kongresa i organizovana od strane US Department of Commerce, Motta je istakao da biro ne traži da se zadrže podaci kao što su, e-mail poruke.

Mota je ukazao na rezolucija iz 2006 Međunarodne asocijacije šefova policija, na kojoj je pozvano na "čuvanju informacija korisnika, izvora i odredišta na minimalan razuman vremenski period, tako da bude dostupan zajednici za sprovođenje zakona ".

Ono što ostaje nejasno su detalji o tome šta FBI predlaže. Mogućnosti uključuju zahtev Internet provajderu da se prijavi Internet protokol (IP) adresa web lokacije koja je posećena, ili ime domena, ime domaćina ili stvarni URL.

Tehnički izazov, takođe može biti težak. John Seiver, advokat u Dejvis Rajt Tremaine koji predstavlja kablovske provajdere, rekao je da je jedan od njegovih klijenata imao iskustva sa zahtevom za sprovođenje zakona koji zahteva logovanje na inostrani URL. Svrha zahteva FBI je bila da se identifikuju posetioci na dve adrese.

Osamnaest miliona hitova na sat, to je zapanjujuća količina podataka za sortiranje,

rekao je Seiver .