broadbandtohome Google ulazi u broadband biznis. Kompanija planira da postavi svoju "eksperimentalnu" fiber-optičku mrežu za najmanje 50.000 domova, možda čak i 500.000. Fiber-optička mreža će imati brzinu od 1 gigabit u sekundi, što je više od 20 puta brže od sadašnjih fiber-optik mreža u SAD.

Kompanija je na svom blogu napisala:

Mi planiramo da izgradimo i testiramo ultra-brzu širokopojasnu mrežu na malom broju lokacija širom Sjedinjenih Država. Mi ćemo isporučivati Internet brzinom večom za više od 100 puta nego što većina Amerikanaca to ima danas, 1 gigabit po sekundi, fiber-to-home konekcija. Planiramo da ponudimo usluge sa konkurentnom cenom za najmanje 50.000 i potencijalno do 500.000 ljudi.

Usluga će biti konkurentna cenom u pređenju sa sadašnjom cenom usluge kablovskih i telefonskih kompanija, ali će biti mnogo brža. Google vidi svoj napor kao doprinos nacionalnim planovima širokopojasnog raspoređivanja američke vlade.

Google poseduje sopstvenu brzu mrežu Dark Fiber koja služi da poveže centre podataka, ubrza pretragu, kao i niže cene strimovanja videa za milijarde ljudi mesečno na YouTube-u. Sa ovim projektom, Google pravi svoj prvi korak u povezivanju domova potrošača sa fiber-optikom. Nije jasno koje usluge će doći sa širokopojasnom pretplatom, ali je sigurno da će Google biti podrazumevani pretraživač i da će Gmail biti podrazumevani e-mail. Možda mogu ubacati Google Govorni servis i android telefon koji omogućava razgovor preko WiFi.