Kampanja koristi crtić koji pokazuje djeci od pet do sedam godina da ljudi nisu uvijek onakvi kakvima se čine.
Smatra se da 80 posto djece u toj dobnoj skupini koristiti Internet i da je jedna petina roditelja ove dobne skupine zabrinuta sa kime njihova djeca kontaktiraju na mreži.

Stručnjaci kažu da će podizanje svijesti o riziku Interneta u ranoj dobi, rezultirati boljoj zaštićenosti djece. Kampanju vodi Vijeće za Internet Sigurnost Dijeteta, Velike Britanije pokrenut kao dio projekta EU na Dan Sigurnosti Interneta.

Jim Gamble prvi čovjek organizacije “Eksploatacije Dijeteta i Online Zaštitni Centar (CEOP)”, je izjavio:

Na žalost, neke od žrtava koje ovde vidimo su vrlo mlade. Vidimo sve mlađu djecu koja su izložena riziku, a rizik se ponekad ne vidi baš jasno, neka djeca imaju pristup web kamereama, ali to je svijet u kojem živimo ali i rizik koji možda ne vidimo.

Među objavljenim slučajeva zlostavljanja djece, najčešće žrtve su djeca u dobi od 10 godina i više. Mlade tinejdžerice su najugroženije, a jedna tinejdžerica je ispričala kako je napadnuta online od pedofila kada joj je bilo 12 godina.

Počeo joj je slati poruke nakon što joj se predstavio kao "prijatelj od prijatelja". Kada je zadobio njeno povjerenje, zamolio ju je da pozira ispred obiteljske web kamere da može da je slika. Čovjek je uhapšen i osuđen na 7 godina. CEOP kaže da je napao još 30-toro druge djece.

Edukacije djece u ranoj dobi je najbolji pristup, fokus na e-obrazovanja za sigurnost djece u dobi od 5 godina pa na više je apsolutno prava stvar koju treba učiniti,

rekla je Dr. Bryce.

Istraživanje iz Ofcom-a objavljeno prošle jeseni pokazuje da 80 posto djece od 5 do 7 godina koristi Internet, a od 9 do 11, u 94 posto slučajeva.

Kod kuće, više od dvije trećine (67 posto) djece uzrasta od 5 do 7 godina su koristili Internet u 2009 što je porast u poređenju sa 57 posto u 2008 godini.

Više od jedne četvrtine roditelji su bili zabrinuti za sadržaj web stranica koje njihova djeca posjete.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=unIo2QVfO0w&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1]