As-Cybercrime-Increases-Senate-Calls-for-National-Cybersecurity-AdviKao što neke globalne agencije za praćenje nigerijskih prevara izvještavaju, prošla godina je obilovala internet prevarama, dok neki mediji potvrđuju da i naš region nije izuzet. Slično izvješće objavio je i američki Savezni ured za istrage koji navodi da je ukupan gubitak iz svih slučajeva koji se odnose na Internet kriminal u 2009 godini iznosio 559,7 milijuna dolara. To je dvostruko više nego prethodne godine, 264,6 milijuna dolara. I broj pritužbi porastao je na 336.655 što je 22,3 posto više u odnosu na 2008 kada je bilo 275.284.

Brojke sadržane u ovom izvještaju pokazuju da kriminalci i dalje u potpunosti koriste anonimnost koju im pruža Internet. Internet kriminal se razvija na način koji nismo ni mogli zamisliti prije samo pet godina,

rekao je Donald Brackman iz FBI, Nacionalnog White Collar Crime Centar.

Vjerojatno najviše frustrirajuće za FBI je muljaža oko lažanih e-mailova koji navodno potječu od samog FBI, a predstavlja 16,6 posto ukupnog broja pritužbi korisnika Interneta.

Weapons of Mass Destruction Directorate e-mail se pojavio na Internetu prošlog lipnja. To je objava povjerljivog izvješća o terorizmu slučajno izdana od strane FBI-a.

Primateljima je napomenuto da FBI-ovo obavještenje sadrži osjetljive informacija o terorizmu i protuterorizmu namijenjenom za korištenje prvenstveno u okviru zakona i domovinske sigurnosti zajednice, objašnjava se u lažnom e-mail-u. Ali kad znatiželjnik klikne na "report.exe" u dokumentu, preuzima malware, dizajniran za krađu njegovih osjetljivih računalnih podataka ili izbacivanja spam poruka.

Osim ovih lažnih dokumenata, potrošači su kontaktirali agenciju u vezi roba koje su naručili on-line i nikada ih nisu dobili. Ove predstavlja 11,9% žalbi. Zatim slijedi Advanced Fee Fraud prevara sa 9,8%, a to je obično e-mail u kojem stoji da ste osvojili na lotu, ali da morate platiti naknadu unaprijed za osvojenu nagradu. Krađe identiteta je odmah iza sa 8,2 posto.

U FBI izvješću se spominje i muljaža nevergitback.com, koja uključuje neželjene telefonske pozive, pozivajući potrošače da idu u razne online prostorije i uzmu ućešće u državnom novcu namjenjenom za poticaje.

Ove web stranice zahtijevaju da žrtve unesu osobne podatke nakon čega su preusmjereni na drugu stranicu za primanje obavijesti o prihvatljivosti. Nakon završetka online prijave i plaćanja od 28 dolara za naknade, žrtvama je garantirana dobit velike sume novca kao stimulans, ali naravno oni to nisu nikada dobili,

navodi se u izvješću.

U zadnje vrijeme aktualne su prijevare oko zakupa nekretnina, kažu u FBI-ju. Kada žrtva šalje putem e-mail-a oglas o zakupu neke kuće, dobija odgovor od nekoga ko tvrdi da je vlasnik. Vlasnik zatim kaže da su on i njegova supruga trenutno na misionarskom radu u stranoj zemlji i da trebaju nekoga da iznajmi njihovu kuću dok su oni odsutni. Ako je žrtva zainteresirana za najam kuće, od njih se traži da pošalju novac vlasniku u stranu zemlju.

District of Columbia, Nevada, Washington, Montana, Utah, te Florida, po glavi stanovnika imaju najviše počinitelja Internet kriminala u SAD-u.