oracle_logo MySQL, nekada miljenik svijeta baza podataka, sada trpi napade sa svih strana. NoSQL pokret postavlja pitanja MySQL relevantnosti za web programe koji su ga popularizovali. Drizzle projekt negira njegovu relevantnost za “cloud computing”.

MySQL još uvijek ima jednog velikog saveznika i to onog za koji je većina ljudi mislila da mu je najveći neprijatelj, a to je Oracle.

Europska komisija, među ostalima, je zabrinuta da je Oracle preuzimanjem od Sun-a, koji je kupio MySQL 2008 godine za 1 milijardu dolara, imao namjeru da osakati natjecanje za bazama podataka tako što bi ugušio razvoj MySQL. Prema Wim Coakaerts, podpredsjedniku Oracle za Linux inženjerstvo i Monica-i Kumar, višem direktoru Oracle Linux virtualizacije i open-source marketinga, događa se upravo obrnuto, te po njihovoj tvrdnji Oracle značajno povećava ulaganja u MySQL a i nastavit će to činiti.

To će obradovati korisnike MySQL-a, jer će MySQL baza imati korist od Oracle-ovog iskustva u izgradnji baze podataka.

Oracle ima preko 30 godina iskustva oko baza podataka i inženjerske stručnosti, koju stavljamo na raspolaganje MySQL inženjerima da bi ojačali svoj razvoj. Mi nemamo interes od sakaćenja MySQL-a. Upravo suprotno …

kaže Wim Coakaerts.

Naravno, većina tih prednosti su spekulativne, a Oracle je tek počeo da ih aplicira na MySQL, iako se lako može desiti da ih preusmjeri negdje drugdje. S obzirom na egzodus nekih ključnih članova tima MySQL-a, Oracle se treba usredotočiti na zadržavanje ostatka. No, pod pretpostavkom da će Oracle nastaviti ulagati u MySQL, što je dobra pretpostavka, jer namjerava da ugrozi Microsoftov SQL Server bazu podataka.

To bi sve usrećilo, uključujući i open-source zajednicu koja je do sada sumnjala u Oracle namjere za MySQL. Također bi to moglo dovesti do poboljšanja za sam MySQL, što bi izbilo adute iz ruku NoSQL i drugim pobunjenicima, barem za one programe koji su relativno dobro prilagođeni za relacijske baze podataka.

NoSQL podaci trgovina će vjerojatno tražiti komad web aplikacija dosad rezerviranih za MySQL, jer Drizzle može da ugrozi MySQL po pitanju “cloud computing-a”. No, Oracle ulaganja u MySQL bi u svakom slučaju ojačali ovu i dalje open-source bazu podataka.