4sqbadge 15-godišnji Parker Liautaud i 44-godišnji David Newman se trkaju do Sjevernog pola preko popularnog sajta Foursquare, kada stignu moraju se prijaviti na  Foursquare.

Liautaud i Newman ovim žele da skrenu pažnju na pitanja životne sredine u regionu Arktika. Foursquare je napravio posebnu Poslednji Stepen značku za misiju, za koju se očekuje da se zaključi tokom vikenda.

Parker Liautaud je prvi objavio svoju ekspediciju, koja je počela 3. aprila. Liautaud je iz Kalifornije i student je na Eton College, prestižne škole u Velikoj Britaniji. Ako on uspe u svojoj misiji, on ne samo da će biti prvi koji će okačiti značku Poslednji Stepen, nego će on biti i jedan od najmlađih ljudi koji su ikada skijali na Poslednjem Stepenu Severnog pola. General Electric je sponzor Parkerove ekspedicije kao deo istaživačke inicijative kompanije.

Liautaud je koristio nekoliko društvenih medija da bi objavio svoje putovanje. Postavio je Facebook stranu, The Last Degree, gde fanovi mogu da se prijave za virtuelnu peticiju i predpostave Liautaud-ovo vreme dolaska na Severni pol. Liautaud takođe ažurira svoj Twitter nalog, YouTube kanal i Flickr photostream.

Njegov konkurent, David Newman je izvršni direktor najveće kompanije za osiguranje motocikala u Velikoj Britaniji, Carole Nash. On je povezao smartphone sa satelitskim telefonom kako bi bio sigurn da će moći da se prijavi na Foursquare, kada stigne na Severni pol. Kao i Liataud, Newman je takođe postavio web stranicu, Flickr photostream i Twitter nalog da sledbenici budu u toku gde se on nalazi.

Za razliku od Liataud-a David Newman će šetati do Poslednjeg Stepena, a ne skijati. Newman se sam sponzoriše i nosi novac u ime motociklista za zdravstvo, u dobrotvorne svrhe za obezbeđenje motocikala za zdravstvene radnike u Africi, kao i za Centr za povrede mozga.

Ali, ko će biti prvi koji će preći stazu od 60-milja, od Stormy Barneo do Severnog pola? Teško je reći.