untitled Definitivno smo ušli eru eksperimenta kada je u pitanju online sadržaj. Veliki broj publikacija sa tradicijom u štampanom svetu testira svoj online pristup i sisteme naplate, poput mešanja plaćenog i besplatnog sadržaja, i shodno tome ograničavaju količinu sadržaja koji je indeksiran po pretraživačima.

Ali Japananske Nikkei novine su preduzele kontrolu pristupa sadržaju na potpuno drugačiji način. Sada zahtevaju formalni zahtev za bilo koji ulazni link na svoj sajt.

The New York Times, koji izvještava o novoj politici, primećuje da je tržište novina u Japanu radikalno drugačije od onog u SAD. Većina novina zahtevaju pretplatu za pristup online sadržaju, te prepreke su i održale cirkulaciju štampanih izdanja prilično visoka u odnosu na SAD.

Nikkei menadžment je izgleda zabrinut da bi linkovi mogli iskopati tajne prolaze do sadržaja koji bi trebalo da bude bezbedan iza zida za plačanje, te je taj strah je dovelo do nove politike odobrenja.

Za sada, pravila se nisu odnosila za sajtove iz SAD-a, ali se odnose za evropsku verziju.

Molimo Vas da pošaljete e-mail na e-media@eur.nikkei.com sa informacijama o vašem sajtu, adresu web sajta, cilj linka, vaše ime i kontakt podatke, itd pre nego što dodate link preuzet sa našeg sajta. Zadržavamo pravo da odbijemo linkove na web stranice i same linkove koje ne odobrimo.

Takođe, za dodatnu iritaciju, Nikkei je onemogućio klikanje desnim tasterom miša, tako da je kopiranje linkova još teže. Blokiranje konteksta se odvija, u ovom trenutku samo na sajtu sa japanskim jezikom, na engleskom sajtu nema promena.