OpenWaysKey Od juna će Intercontinental Group hoteli početi sa testiranjem korišćenja smart telefona kao sobnih kljućeva. Korišćenje aplikacija iz OpenWays, hoteli Holiday Inn Chicago O’ Hare Rosemont ili Holiday Inn Express Houston Downtown Convention Center učitavaju poseban audio-kod u iPhone, BlackBerry ili Android. Prilaženjem vratima sa telefonom ona će se otključati tako da je odlazak po kljuć na recepciju sada nepotreban osim ako vam ne zatrebaju peškiri.

Posle rezervacija i online plaćanja hotelskog smeštaja ovo je logičan sledeći korak. To ide u skladu sa napretkom smartphone tehnologije kao npr. mobilni prolazi u United Airlines na aerodromima.

Trošak za hotelijere je neminovan jer sistem zahteva posebne blokade bez ključaonica ili kartica za sve sobe u programu.

Još jedan lanac hotela, Starwood, jedan je od mnogih koji eksperimentišu sa identifikacijom radio frekvencija ili RFID, u svom Aloft Hotelu gosti su opremljeni sa RFID karticama.

Kada se gosti čekiraju dobijaju tekstualnu poruku sa svojim brojem sobe. RFID kartica je programirana da automatski otvora ta vrata.

Iako daleko od uobičajene, RFID sistem ključa je češći nego audio sistem. Telefoni koji su opremljeni sa bliskom-komunikacijom, koja čita RFID kodove u bravama, koriste se od 2006 godine.