hp_logo Kompanija Hewlett-Packard je objavila povlačenje litijum-jonskih baterija koje su u nekim HP i Compaq laptop-ima. Baterije su napravljene u Kini, mogu se pregrejati i izazvati vatru što predstavlja opasnost za potrošače.

croppedrecallchart U tabeli iznad su prikazani svi brojevi laptop modela u vezi sa povlačenjem baterijama.

HP prvobitno povukao 70.000 baterija u maju 2009 godine nakon dva odvojena izveštaja da se baterije "pregrejavaju rezultirajući plamen/požar koji je izazvao manja oštećenja imovine", ali ne i povrede.

Od tada, HP je dobio 38 dodatnih izveštaja u kojima stoji da se baterije pregreju i ekspoldiraju što je rezultiralo u 11 slučajeva manje povrede i u 31 slučaj manja oštećenja imovine, prema navodima US komisije za zaštitu potrošača.

Povlačenje se odnosi na modele proizvedene između avgusta 2007 i marta 2008 godine a prodavane u računarskim prodavnicama širom zemlje, kao i na internetu na adresama hp.com i hpshopping.com. Da biste smanjili verovatnoću problema, HP sugeriše potrošačima da prestanu da koriste svoje baterije odmah dok se ne utvrdi da li je reč o onima koje trebaju da se povuku.

Potrošači sa povučenim baterijama dobiće besplatnu zamenu. Za sve dodatne informacije, posetite HP Battery Replacement Program Web site .