IBM super računalo radi kao grijač korištenjem tehnike koja smanjuje potrošnju energije za 40 posto i značajno snižava ukupnu emisiju ugljika.

Utemeljen na švicarskom sveučilištu ETH Zürich i nazvan Aquasar, superračunalo hlađeno tekućinom je prezentovano u prošli četvrtak, počevši sa analizom dinamike fluida a istovremeno dajući toplinu za cijelu zgradu. U tipičnom data centru oko polovice energije se koristi za hlađenje.

Istraživači IBM-a i ETH Zurich će nadzirati sustav koji se sastoji od dva IBM BladeCenter servera u jednom stalku. Oni će prikupljati podatke o energetskim karakteristikama ali jedan od glavnih ciljeva projekta je pokažu da je hlađnje tekućinom računala moguće, kažu predstavnici IBM.

Jezgro sustava je procesor hlađen tekućinom sa malim cjevovodima nazvanim mikrokanalni hladnjaci koji su vezani za procesor. Svaki pojedinačni provod onda je spojen na cijevi stalka i veće tečne mreže. Super-računalu, koje se koristi uz ostala zračno hlađena računala, ne trebaju uobičajeni hladnjaci za hlađenje.

IBM_blade_wc2_610x405

Kako voda kruži hladeći processor onda se ona upumpava u podno grijanje zgrade a ohlađena voda se zatim pumpama vraća da hladi servere.

Korištenje tkz otpadne topline iz data centara za zagrijavanje zgrada je već učinjeno na nekoliko mjesta. Istraživački projekat IBM-ETH Zurich je osmišljen kako bi pokazali potencijalnu učinkovitost hlađenjem procesora tekućinom.

U usporedbi sa hlađenjem servera zrakom, IBM procjenjuje da sustav sa hlađenjem tekućinom koristi 40 posto manje energije i troši oko 20 kilovata a uz grijanje prostorija, emisija ugljika će se smanjiti za 85 posto.