foxconn-logo-fit U skladu sa svojom Foxconn brendom, Hon Hai Precision Industries pravi gadgete za najveća imena u elektronici. A u svetlu sve većeg broja pokušaja samoubistva radnika i medijske pažnje, neki od tih klijenata su odlučili da govore javno o problemu.

U petak, jedno od najprepoznatljivijih imena u elektronici, Sony i najveća kompanija mobilnih telefona u svetu, Nokia kažu da oni istražuju ono što se dešava u Foxconn fabrikama u Kini.

Kao odgovor na nedavne izveštaje, Sony je počeo pripreme za ponovnu procenu radnog okruženja u Foxconn-u,

navodi se u saopštenju kompanije.

Nokia je takođe komentarisala dešavanja u Foxconn-u, govoreći:

Mi smo vrlo zabrinuti i ovo smatramo vrlo ozbiljnim obzirom na sve ove izveštaje o Foxconn-u. Mi smo u stalnom kontaktu sa njima kako bi se osiguralo da se problemi identifikuju i reše što je pre moguće.

Izjava dva preduzeća ponovila je ono što su Apple, Dell i Hewlett-Packard rekli u sredu a to je da razmatraju uslove rada veoma ozbiljno i da će tokom njihovog lanca snabdevanja učiniti svoje istrage o tom pitanju.

U međuvremenu, pokušaji samoubistva u Foxconn fabrikama koje imaju 450.000 zaposlenih se nastavljaju. U petak je bilo izveštaja o još jednom pokušaju, verovatno 16-tom od početka godine.

Hon Hai je u više navrata optuživan za primoravanje zaposlenih da rade prekovremeno za malu platu pod stresnim uslovima. Kompanija je ponekad nasilna a do ove nedelje, uglavnom prezriva prema medijskim zahtevima da istražuju.

Kompanija je nedavno rekla da će instalirati "samoubistvene mreže" da bi obeshrabrili zaposlene od skakanja i da će ponuditi 20 odsto povećanje plate nekim radnicima.