Microsoft je izbacio novi Windows Activation Technologies (WAT) update KB971033 za Windows 7 korisnike još prije kraja veljače sa setom mjera protiv piratstva. KB971033 update će onemogućiti više od 70 poznatih hack i cracks koje koriste pirate za aktiviranje ilegalne kopije softvera.

U navodima za novi update Microsoft navodi:

Iskorištavanje aktivacije se ponekad naziva "hack" i pokušaj zaobilaska ili kompromitovanja Windows-ove tehnologije za aktivaciju softvera. Ovaj novi update je dokaz Microsoftove predanosti o čuvanju sigurnosti klijenata i partnera. Update će utvrditi je li Windows 7 koji je instaliran na PC pravi i bolje će zaštititi kupce računala osiguravajući da cjelovitost ključnih licenciranih komponenti ostane netaknuta.

Dakle, koji je rizik od iskorištavanja aktivacije? U potrazi za preuzimanjem ili instalacijom iskorištavanja aktivacije ili krivotvorenog softvera na Internetu je rizično jer web stranice koje oglašavaju te piratske proizvode često sadrže malware, viruse i trojance koji se nalaze u paketu sa ili izravno ugrađene u iskorištavanje aktivacije ili krivotvorenog softvera. Studija istraživačke tvrtke IDC, Rizici Stjecanja i Korištenje Piratskog Softvera, pokazuje da jedna od četiri web stranice koje nude krivotvoreni softver pokušava instalirati neželjeni ili zlonamjerni Kod u toku preuzimanja. Media Surveillance, tvrtka protiv piratstva bazirana u Njemačkoj, nedavno je preuzela više od pet stotina piratskih kopija sustava Windows 7 (i Windows iskorištavanje aktivacije) i utvrdili su da se u njih 32% nalazi zlonamjerni kod. To su vrlo zabrinjavajući podaci, pogotovo što preprodavači često koriste ova preuzimanja kako bi mogli da tvrde da oni prodaju računala koja uključuju originalni Windows sustav.

Windows7watupdateKB971033

Službene informacije što je KB971033 sposoban da učini:

Ovaj update za Windows Activation Technologies pomaže otkrivanju provjera valjanosti greška i iskorištavanje aktivacije. Ovo ažuriranje također otkriva bilo koji pokušaj nekog petljanja na važnim Windows 7 sistemskim kartotekama. Budite svjesni da neke krivotvorene kopije sustava Windows uključuju malware.

Kada je ovaj update Instaliran on obavlja provjeru valjanosti kopije Windows-a koja radi na vašem računalu. Međutim, taj proces provjere valjanosti ne utječe na funkcionalnosti Windows sustava. Proces nadogradnje izlazi tiho ako se ne otkrije niti jedna greška.

  • Aktivacija je antipiratska tehnologija koja provjerava ključ vaše kopije Windows 7. Ključ ima 25 znakova koji se nalazi na potvrdi o autentičnosti ili na naljepnici o dokazu licence. Ove naljepnice su sastavni deo Windows-a. Pravi ključ se može koristiti samo za onaj broj računala koji je naveden u softverskoj licenci.
  • Provjera valjanosti je on-line postupak koji vam omogućuje provjeru kopije Windows 7 sustava koja je pokrenuta na vašem računalu.

Ako update otkrije neovlašteno umješanje u datoteku on će pokušati vratiti datoteku u ispravno stanje. Ovaj Restore može zahtijevati i Restart. Ako ovaj update ne može vratiti kartoteku usmjeriti će vas na više informacija na Internetu.

Ako provjera valjanosti greška ili iskorištavanje aktivacije se otkrije, biti ćete usmjereni na više informacija na Internetu za rješavanje iskorištavanje aktivacije ili validation errors. Kada se validation errors ili iskorištavanje aktivacije uklone možete biti upitani za korištenje i valjanost ključa da bi registrovali Windows 7. Ako odlučite da ne riješite validation errors ili iskorištavanje aktivacije tada, povremeno ćete biti obaviještavani da kopiju Windows 7 na vašem računalu nije originalna. Jednostavan un-install tog update-a vraća vaš sistem u prethodno stanje.