tetris-fear Igrica tetris je često bila predmet pravnih sporova. Prava na zaštitni znak su trenutno u posedu The Tetris Company, korporacije koja se nalazi na Havajima. The Tetris Company koja redovno preti tužbama klonovima popularne igre, poslala je DMCA obaveštenje Google-u, da ukloni 35 igrica sličnih Tetris-u sa Android tržišta.

Nekoliko igara koje su uklonjene sa tržišta zapravo nisu koristili zaštićeno Tetris ime ili dela iz originalne igre, oni su samo imali mehaniku igre nalik ruskom klasiku. U prethodnim naporima Tetris-a za ugrožavanje prava rezultat je bila stvarna parnica, The Tetris Company je tvrdila da klonovi krše trgovački oblik igre, koji je zaštićen na osnovu Lanham Act-a.

Trgovački oblik odnosi se na sličnost proizvoda i ima za cilj da blokira stvaranje proizvoda koji nose dovoljno sličnosti da mogu da unesu zabunu oko toga koji proizvod je original. Važno je imati na umu da trgovački oblik zaštite nije kao dizajn patenata jer funkcionalni elementi eksplicitno nisu pokriveni.

Google nije prvi proizvođač telefona koji je morao da izbaci neovlašćene verzije igre. Apple je takođe zabranio nekoliko Tetris klonova sa svog App Store. U ovom trenutku postoji nekoliko tetris klonova koji su još uvek dostupni na Android tržištu ali je veliko pitanje da li će izdržati.

Uklanjanje popularnih Tetris klonova sa Android tržišta je posebno frustrirajuće za korisnike jer je zvanična Tetris igra grozna.