streetviewcar Poznato je da Facebook prolazi kroz teško razdoblje zbog poznatog skandala oko bezbednost i privatnosti korisnika, ali iskreno, Google radi fantastično dobar posao kako bi to pratio.

Google se dobro opržio sa prikupljanjem podataka sa Wi-Fi mreža prilikom vožnje gradovima u 30 zemalja sveta radi kreiranja svog Google Maps Street View-a.

Google je naveo da su “greškom prikupljanji podaci iz otvorenih (tj. nezaštićenih lozinkom) Wi-Fi mreža”.

Sada BBC izveštava da je Francuska agencija za zaštitu podataka CNIL, pošto je počela sa pregledom egzaktnih podataka koji su zapljenjeni iz Google Street View vozila, utvrdila da imali “osetljive podatke”, koje su navodno greškom pokupili, kao što su e-mail lozinke i bankarska i medicinska pravila o privatnosti.

Francuske vlasti i dalje istražuju sa nadom da se sve reši do septembra, ili se se Google sudski goni zbog povrede privatnosti ili da se samo izda upozorenje ako ne bude dokaza.

Google kaže da sarađuje sa francuskim vlastima kao i sa drugima širom sveta i da na kraju želi da izbriše te podatke i da krene dalje.

Naš krajnji cilj je da izbrišemo te podatke u skladu sa našim zakonskim obavezama i uz konsultacije sa odgovarajućim nadležnim organima,

navodi se u Google-ovom obraćanju.