Bilo da se radi o proveri e-mail-a, povezivanja sa prijateljima putem socijalnih mreža ili korištenja navigacije, korisnici sve više zahtevaju dodatne mogućnosti smart telefona. Od Q1 ‘10, Nielsen podaci pokazuju da 23% mobilnih korisnika sada imaju smartphone, za razliku od samo 16% koliko je vilo u Q2 ‘09.

smtph-pen

Dva najžešća konkurenata na tržištu smartphone-ova su: Apple, sa sad već slavnim iPhone-om i Google, sa svojim Android operativnim sistemom koji jako brzo napreduje u osvajanju tržišta.

smartphone-mkt-share

Između četvrtog kvartala ‘09 i prvog kvartala ‘10, Android-ov i iPhone-ov udeo na tržištu smart telefona je porastao za 2%. U isto vreme, lider BlackBerry je izgubio 2% udela i pao na 35%, dok je Microsoft Windows Mobile operativni sistem izgubio 2% i pao na 19%.

Android korisnici imaju tendenciju da su nešto mlađi od svojih iPhone vršnjaka, 55% Android korisnika su mlađi od 34 godine dok samo 47% iPhone korisnika spadaju u istu demografsku grupu. Android korisnici su malo manje bogati i malo manje obrazovani.

next-desired

Ono što određuje iPhone i Android od ostatka smart telefona je lojalnost operativnom sistemu. 80% iPhone korisnika želi da njihovi sledeći uređaj pokreće iPhone OS, dok 70% Android korisnika želi još jedan Android uređaj. U poređenju sa drugim velikim smartphone igračima, samo 47% BlackBerry korisnika želi još jedan BlackBerry, dok samo 34% Windows Mobile korisnika želi još jedan Windows Mobile uređaj.

Među Android i iPhone korisnicima koji žele da promene operativni sistem, stopa po kojoj Android korisnici žele da probaju iPhone je dva puta veća od iPhone korisnika koji žele da probaju Android.

Apps