Računari su lakši za korišćenje i pouzdaniji sa svakom novom generacijom hardvera i sa svakim novim update-om operativnog sistema ali to ne znači da neće biti problema. Evo pogleda na pet najpopularnijih alata za rešavanje računarskih problema.

SIW (Windows, Besplatan)

500x_2010-05-30_093606

SIW je Windows dijagnostički alat koji vam pomaže da dođete do detalja svoga računara. SIW je neverovatno detaljan u svojoj analizi, analizira od memorijskog modula do DLL datoteka učitanih za one aplikacije koje ste podesili da se pri pokretanju pokrenu prve (autorun). Čak i ako trenutno nemate neki računarski problem, SIW će vam otvoriti prozor da zavirite u neke pojedinosti vašeg računara.

Hiren's BootCD (Live CD-a, Besplatan)

500x_2010-05-30_101224

Hiren's BootCD je impresivan alat u jednom pakovanju DOS Live CD-a. Sa preko stotinu posebnih dijagnostički alata i alata za popravku, Hiren's BootCD može da vam pomogne od dijagnoze memorije preko kloniranja diska do testiranja brzine grafičke kartice. Ako ne možete da nađete šta nije u redu sa vašim računarom kada pređete kroz sve alatke Hiren's BootCD onda je dijagnostički odgovor da je vreme da kupite novi računar.

Google / Pretraživač (Besplatan)

500x_2010-05-30_092016_01

Vaša prva reakcija na izraz "računarski dijagnostički alat" ne može da bude "Google", ali svaka računarska dijagnoza počinje pitanjem korisnika koja je greška u pitanju ili koji lanac događaja koji je doveo do greške. Vaš omiljeni pretraživač nije dijagnostički alat u tradicionalnom smislu ali bi trebalo da bude na prvom mestu kad god imate neki problem na računaru. Mnoga rešenja se mogu pronaći koristeći Google.

Ubuntu Live CD (live CD-a, Besplatan)

500x_2010-05-30_101331

Možete da koristite Ubuntu Live CD-a za testiranje memorije vašeg računara, spasavanje podataka ili da skenirate vaš računar da vidite da li imate viruse. Live CD-ovi su velikia stvar za rad nezavisno od vašeg sistema a Ubuntu Live CD koristi ogromna zajednica Ubuntu korisnika sa svom pratećom literaturom uputstvima i informacijama.

Ultimate Boot CD za Windows (UBCD4Win) (Live CD, Besplatan)

 

500x_2010-05-30_101542

Ako ste korisnik Windows-a a ne sviđa vam se da se igrate sa DOS boot disk-om niti se osećate udobno sa Linux-om onda je UBCD4Win upravo ono što tražite. UBCD4Win je najjači za Windows XP verziju operativnog sistema, Windows PE, čineći ga jednostavnim za korisnike koji jednostavno mogu da uskoče u Live CD verziju i počnu da koristite brojne dijagnostičke alatke UBCD4Win.