playdom-logo Glasine da će The Walt Disney Company kupiti social-gaming kompaniju Playdom ispostavile su se istinitim. Disney je izdao saopštenje danas, nakon što je tržište zatvoreno, najavivši svoje namere da kupi Playdom za 563,2 miliona dolara, plus potencijalni “earnouts” do 200 miliona dolara.

Mi vidimo potencijal za snažan rast spajajući Playdom-ov talentovani tim i mogućnosti sa našim velikim kreativnim prostorom, ljudima i svetski poznatim markama kao što su Disney, ABC, ESPN, i Marvel,

naveo je predsednik i direktor Robert Iger u saopštenju.

Playdom je proizvođač popularnih društvenih igara kao što su Social City, Sorority Life i Bola, koje su izgrađena na vrhu društvenih platformi kao što su Facebook i MySpace. 42 miliona ljudi mesečno igra Playdom igrice.

Playdom-ov rival Playfish je kupljen od strane Electronic Arts-a krajem prošle godine za oko 300 miliona dolara a najveći konkurent Zynga još uvek ostaje nezavisna. Disney je takođe vlasnik malog virtuelnog sveta Club Penguin, kojeg je platio 350 miliona dolara 2007 godine.

Društvene igre su jedna od najvećih senzacija (ako ne i najveća) koja je izrasla iz Facebook-ove razvojne platforme, Playdom i njegovi konkurenti su izrasli u snažne, multimillionske kompanije. Još jedna zanimljivost celog posla je da Facebook-ov glavni operativac Sheryl Sandberg sedi u bordu direktora The Walt Disney Company.