Kada vam se prijatelj obrati tražeći pomoć za program koji ne radi ispravno, prva stvar koju većina nas pita: "Jesi li probao restartovati kompjuter?" Kada se radi o web sajtovima, pitanje se menja u: "Da li si uradio Shift + Osveži?"

Napomena: pretpostavka je da osoba sa problemom i dalje ima aktivnu Internet konekciju i da svaki drugi sajt radi sasvim normalno.

Da bi brže radili i uštedili na troškovima protoka, web sajtovi će često reći vašem browser-u da skladište određene datoteke na vašem čvrstom disku a ne da ih ponovo skidaju svaki put kada se zahteva nova stranica sa tog servera. Ovaj proces se zove keširanje i vaš browser redovno kešira slike, Java datoteke, stilesheets i slično.

Keširanje je dobra stvar ali ponekad se desi da nešto krene naopako u keširanju. Recimo na primer, vaš browser ne ažurira nove JavaScript datoteke za stranicu, ali sama stranica pokušava da pozove metod koji nije definisan u keširanom JavaScript-u kojeg je browser sačuvo. Web sajt neće raditi onako kako bi trebalo da radi. Ista vrsta problema takođe se javlja sa stilesheet i slikama.

Naravno, možete da očistite ceo keš browser-a (u Firefox-u: Tools -> Clear Recent History), ponovo restartujete browser ili poludite i restartujete računar. Ali pre nego što uradite nešto drastično uradite prvo: držite taster Shift i kliknite na dugme Osveži u browseru (ili pritisnite Ctrl + Shift + R [Win], CTRL + F5 [ Win], Cmd + Shift + R [Mac], prečicu na tastaturi ne rade za Safari). Dok normalna stranica osvežavanjem i dalje koristi sačuvane datoteke, Shift + Osveži briše keš za datoteke na toj stranici tako da ste sigurni da se prikazuje najnovija verziju onoga što web sajt treba da prikaže.