youtube_seo_search_ranking_763748521 Iako YouTube nije jedina opcija za distribuciju videa, on je ubedljivo najbolja opcija. Da je YouTube kojim slučajem pretraživač bio bi drugi po snazi, odmah iza Google-a.

Mogu se navesti jaki argumenti za proizvodnju i optimizaciju videa za SEO rezultate, posebno ako razmislite o tome koliko vremena posvetite marketingu sadržaja u nastojanju da popravite svoje rangiranje. Imajući u vidu kolika je konkurencija što se tiče pisanog sadržaja na Internetu, rangiranje za video na YouTube-u može biti mnogo lakše a kao bonus, prva mesta na YouTube-u često znače jednako atraktivno rangiranje i u univerzalnoj pretrazi na Google-u.

Optimizacija YouTube Video za SEO

YouTube-ovo algoritam se oslanja na tri signala prilikom rangiranja vašeg video snimka u okviru YouTube rezultata pretrage:

  1. Tekst u naslovima i opisima.
  2. Broj pregleda i nedavni trending (aktuelnost).
  3. Ocene.

Evo jeda primer, u potrazi za “stupid dog” prikazaće se rezultati:

image

Iznenađujuće! Primetićete da je vrhu rezultata za “stupid dog”, video sa samo 1,2 miliona pregleda a na drugom mestu rezultata nalazi se video koji ima više od 3,3 miliona pregleda. Uprkos tome što ima više od 8000 komentara i više od 5000 “Like”, “louisck” nije prvi rezultat iz razloga jer je trending za video relativno ravan u proteklih 2 godine.

image

Iako “camilamrgh” nije podelila svoju analizu, nije nam ni potrebna da bi znali kako njen trending izgleda, on je verovatno odlučujući factor za ovo rangiranje. Znamo sledeće:

  • Oba videa imaju kratke naslove i ne pominju “stupid dog” u opisu
  • louisck video ima više pregleda
  • louisck video ima više ocene

Šta je onda ovde odlučujući faktor? Očigledno da su camilamrgh video pregledi aktuelniji u protekle dve godine i da je zbog toga na prvom mestu. Ako pogledamo rezultate pretrage za “stupid dog” na Google-u vidjećemo:

image

Neki će možda reći da je ovo strašan primer jer ovi video zapisi nisu optimizovani uopšte, ali to je poenta. Ovi video zapisi su slabo optimizovani ali rangiranje im je izuzetno dobro, čak i na Google-u! Zamislite da je još video optimizovan za “stupid dog” ili bilo koju drugu ključnu reč koja bi bila relevantna.

Šta je potrebno za optimizaciju videa na YouTube:

  • Naslov: Imate 99 znakova da optimizujete svoj naslov, pa razmislite o svojim ciljnim ključnim rečima i ostalim ključnim rečima za koje želite da budete rangirani ali ne zaboravite da uključite vaše brend i opisni tekst.
  • Opis: Imate 5.000 karaktera na raspolaganju, što je mnogo, stoga iskoriste sav taj prostor kako bi opisali svoj video što je bolje moguće jer su ocene i mišljenja korisnika bitan faktor za vaše rangiranje na ljestvici unutar YouTube-a (a stoga i na Google-u), pobrinite se da pitate ljude da rangiraju vaš video kao i da ga dele i ugrade.
  • Tags: Korisno je za pretragu ono što koristite u tekstu naslova i opisu, uključujući i imena i brend.
  • Opcije Emitovanje i Deljenja:

  1. Privatnost: Većina marketara postave video zapise na “privatno” dok rade na njima pre zvaničnog datuma lansiranja ili kampanje, samo ne zaboravite da kasnije podesite na “javno“.
  2. Komentari: Do vas je da li želite da omogućite komentare ili ne. Samo zapamtite, ako ste onemogućili komentarisanje, korisnici će drugde da razgovaraju o vašem videu, brendu ili vašoj poruci.
  3. Video odgovor: Pomažu u pojačavanju pregleda jer se automatski povezuje sa vašim originalom.
  4. Ocene: One imaju direktan uticaj na rangiranje, stoga proverite da li ste ih omogućili.
  5. Ugrađivanje: Blogovi i socijaln-medijsko delenje zaista pojačavaju preglede i pomažu da vašu poruku vidi nova publika izvan YouTube-a, tako da je dobra ideja da ovo omogućite.
  6. Syndication: Opet, sve što može poboljšati da vaš video visoko rangirati na YouTube i Google-u treba da omogućite.
  • Dobijanje pregleda:
  1. YouTube smatra da je video “pregledan” posle osam sekundi izvršavanja, stoga se uverite da je vaš video dovoljno privlačan da može preći taj prag.
  2. Ugrađivanjem u svoj blog ili na stranicu proizvoda može da se poveća preglede videa.
  3. Postavite video na svoj Facebook kanal.
  4. Podstaknite ostale da dele vaš video na platformama društvenih medija.
  5. Stavite svoj video na bookmark i listing sajtove.
  6. Promovišite preglede svog videa kupujući ih preko Google AdWords-a.
  7. Podelite svoj video na manje klipove i povežite ih sve zajedno preko playlist-e.
  • Dobijanje ocene:
  1. Rangirajte sopstveni video.
  2. Podstaći druge da rangiraju vaš video tražeći to od njih u svom videu, opisu, itd.

Ako nemate tehničkih sredstava, infrastrukturu, odnosno budžet za hostovanje svog videa, YouTube je najbolji način da dobijete odlične SEO rezultate za svoj video, tako da treba da učinite sve što možete kako bi povećali preglede, ocene i uticaj.

  • Optimizacija hostovanog videa za SEO

Optimizacija hostovanog videa ne razlikuje od optimizaciji videa za YouTube, to je kao optimizacija normalne web stranice. Razmislite o tri osnovna principa uspeha organske pretrage:

  1. Isporuka: Pristupačnost, brzina, RSS, više formata kao što su HTML5, Flash, Silverlight, iTunes pa i formati za iPod/iPad, itd.
  2. Sadržaj je najbitniji: Organizacija Kod-a player-a treba da bude jednako dobra kao dobro optimizovana web stranica, relevantnost je još uvek važna, koristite meta-podatke mudro, korisničko iskustvo (posebno organsko pretraživanje) treba da bude najvažnije.
  3. Linkovi: Podstaći deljenja, omogućiti ugrađivanje, vodeni žig video, pošaljite video na Bookmarking sajtove, itd.

Iako video nije ništa novo na Internetu, mnogi prodavci i kompanije nisu na najbolji način iskoristili alate i socijalne mreže koji bi njihov video i SEO rezultate podigli na znatno viši nivo. Ako ulažete vreme i novac na jačanje vaših SEO napora učinite sebi uslugu i počnite da razmišljate o videu za svoj marketing miks. Budite uvereni da će vam biti drago što ste to učinili.