Sada kada je Bing je preuzeo pretragu od Yahoo-a, MSN adCenter će zameniti Yahoo Search Marketing za PPC (pay per click). Čak i oni koji su pratili tranziciju ove alijanse imaju mnoštvo pitanja koja nisu odgovorena u “Help” dokumentima. Ovom prilikom ćemo odgovoriti na neka pitanja koja bi trebalo da olakšaju prelaz sa Yahoo-a na adCenter za PPC oglašivače.

Ako imate Google AdWords nalog a mislite da počnete da se reklamirate na Yahoo, verovatno se pitate da li treba da postavite Yahoo PPC nalog? Ne.

Umesto toga, treba da pokrenete MSN adCenter nalog i ili uvezite svoje AdWords podatke ili započnete gradnju svog naloga direktno u MSN-u. Ako uradite sve kako treba u narednih nekoliko nedelja ćete početi sa dobijanjem i Yahoo i MSN prometa kroz ovaj sistem.

Ako imate Yahoo PPC nalog ali ne i MSN AdCenter nalog. Šta raditi?

Ako imate YSM nalog, u avgustu ste mogli da vidite ekran poput ovog, kada se ulogujete:

onlinetrziste-bingyahoo

Super korisno, zar ne? U suštini, u ovoj fazi potrebno je da napravite MSN adCenter nalog klikom na dugme „Sign Up”. 

Kada se prijavite i napravite svoj osnovni nalog, želit ćete svoje PPC podatke u nalogu. Možete da uvezete svoj Google AdWords nalog, svoj YMS nalog ili kreirati nove podatke od nule u MSN nalogu.

Ako odaberete da uvezete Yahoo informacije prvo treba da se izlogujete sa MSN naloga (kojeg ste prethodno podesili) i prijavite se na svoj YSM PPC nalog. Trebalo bi da vidite ove opcije na dnu AdCenter kartice u Yahoo.

Izaberite željene opcije i kliknite na „Get Started”.

onlinetrziste-adcenterstart

Kliknite na „Continue to AdCenter”.

onlinetrziste-continuetoadcenter

Sada bi trebalo da ste u mogućnosti da se prijavite pomoću MSN AdCenter User/Pass:

onlinetrziste-signin

Nakon prijavljivanja, vaš interfejs će se prebaciti na MSN AdCenter tranzicioni wizard. To će potrajati nekoliko minuta (u zavisnosti od veličine vašeg Yahoo naloga) dok povuće vaše Yahoo podatke i počne sa proverom kompatibilnosti.

Kada se skenira ceo vaš nalog treba da vidite iskačući prozor koji vam prikazuje vaša “upozorenja kompatibilnosti” vezana za podatke koje pokušavate da uvezete. Yahoo i MSN imaju različite postavke i ograničenja naloga a ovo pokušava da reši taj problem za vas. Ovo uključuje dužinu oglasa, minimalne ponude, geografski ciljana podešavanja, itd..

onlinetrziste-compatibilityalerts

Kada su pronađena sva vaše neslaganja u kompatibilnosti, biće vam ponuđene tri opcije (pokrit ćemo samo prvu opciju, druge dve bi trebalo da budu razumljive same po sebi). Izaberite popravku vaših problema sa kompatibilnošću, a zatim kliknite na “Continue”.

onlinetrziste-importyahoodata

Posle popravke doći ćete do novog ekrana koji može da vas zbuni. Izgleda da je ovo ekran koji će vam dozvoliti da dovršite prenos sa Yahoo na MSN ali na svakom nalogu na kojem sam ovo radio dugme “Continue” je bilo neaktivno pa nisam mogao dalje. Predstavnik kompanije Microsoft na pitanje u vezi ovog problema je rekao da dok god postoji zeleni checkbox pored imena naloga koje glasi “Migrated” onda je sve urađeno.

onlinetrziste-transferyahooacct

Ako ipak želite to da proverite postoje dva načina na koje možete videti da li je Yahoo nalog povezan sa adCenter nalogom a to je da pogledate kampanje na adCenter ili da pregledate migracionu stranicu na Yahoo. Ako na Yahoo-u postoji zeleni checkmark pored imena naloga (a dugme “Continue” je nedostupno), onda je povezan sa adCenter nalogom.

Ako ste povezali Yahoo i adCenter naloge onda će sav vaš avansni saldo sa Yahoo Search Marketing biti automatski primenjen na MSN adCenter nalog krajem decembra, početkom januara.

Ako niste povezali vaše račune, a i ne planirate, onda će Yahoo navodno vratiti avansni saldo na kreditnu karticu. Ako je ta kreditna kartica istekla ili više nije u upotrebi, kada se bude vraćao saldo, onda će se vratiti sva neutrošena sredstva na račun vlasnika u vidu čeka.