wikileaks1 Donedavni partneri okreću leđa WikiLeaks-u. Prvo im je Amazon ukinuo zakupljeni Internet prostor, a sada su mu blokirane i donacije putem Interneta.

Kompanija PayPal je saopštila da je trajno blokirala donacije namenjene sajtu WikiLeaks, koji je objavio oko 250.000 tajnih američkih diplomatskih poruka, što je izazvalo uznemirenost mnogih vlada, političara, bankara i biznismena.

Kao i većina sličnih neprofitabilnih organizacija, WikiLeaks se jednim delom financirao i od donacija koje su išle preko najpopularnije online platforme za plaćanje, PayPal.

PayPala tvrdi tvrdi da je WikiLeaks prekršio uslove korištenje te da na ovu odluku nije uticao niko iz američke administracije.

Kompanija Amazon je u sredu, takođe, uskratila svoje usluge WikiLeaksu, jer je, kako je kako se navodi, prekršio uslove korišćenja usluga, među kojima su posedovanje prava na objavljeni sadržaj i garancija da korišćenje tog sadržaja neće nevine ljude dovesti u opasnost. Ovaj potez Amazona su pozdravili mnogi američki zvaničnici. WikiLeaks se nakon toga morao prebaciti na švedske servere.